Începând cu luna decembrie, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Episcopia Sălajului și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău a demarat Proiectul Județean „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” care a debutat duminică, 11 decembrie 2022, la Biserica Ortodoxă „Sf. Ștefan” din Zalău cu festivalul de colinde „Colindă-ne, Doamne!”.
Prin acest proiect, organizatorii își propun promovarea valorilor autentice creștine, tradițiile și obieciurile străbune prin care să producă reacții revelatoare ale frumuseții ortodoxiei. Sărbătorile de iarnă s-au concentrat din cele mai vechi timpuri în jurul Nașterii Domnului care se remarcă prin colinde și colindători de toate vârstele.
„Religia este un liant între oameni, ea prezintă legătura dintre Dumnezeu și om iar cea mai potrivită perioadă pentru sensibilizarea sufletească, formarea duhovnicească și întoarcerea la esența creștinătății o reprezintă colinda, motiv pentru care începem proiectul cu activități în luna decembrie, pentru ca din Postul Crăciunului să începem urcușul duhovnicesc spre înviere, atât cea istorică a Mântuitorului cât și cea împropriată de fiecare creștin în parte în noaptea de Învierea Domnului.” au declarat organizatorii.
Între obiectivele proiectului se numără:
- Cunoașterea evenimentelor istorice religioase de la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos până la Învierea Domnului.
- Cultivarea sensibilității artistice a elevilor.
- Manifestarea interesului pentru păstrarea identității culturale românești.
- Consolidarea relației școală-familie-comunitate-Biserică în vederea dezvoltării sentimentului religios și a valorilor creștine în societate.
Întrucât creștinismul unește oamenii, în acest proiect sunt implicați atât profesorii de Religie din județul Sălaj care desfășoară activități specifice sărbătorii Nașterii Domnului în localitățile unde predau, cât și autoritățile locale precum: primării, consilii locale, Consiliul Județean Sălaj, Casa Municipală de Cultură Zalău și Centrul de Cultură Zalău.
În cadrul festivalului „Colindă-ne, Doamne!” ne-au încântat cu colinde tradiționale, folclorice și corale grupuri și soliști din peste 10 școli din județ, festivalul având și reprezentații cu prezentare indirectă (prin înregistrări de evenimente locale) sau online.
Biserica parohiei „Sfântul Ștefan” din Zalău a devenit neîncăpătoare datorită mulțimii de colindători și credincioși prezenți. Au colindat Corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău dirijat de prof. Florin Lazăr, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău cu solistele Antonia Costina și Carla Lazin pregătite de inspector școlar prof. Mioara Gudea, Liceul cu Program Sporiv „Avram Iancu” cu un grup de colindători pregătiți de prof. Ioana Chiș și profesor de Religie Dan Moșincat, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău cu un grup de colindători pregătiți de prof. Anca Șulumete, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău care au colindat cu clasa a IV-a de la secția germană pregătită de doamna învățătoare Erika Elekeș, Școala Gimnazială „Porolissum” Zalău cu un grup de colindători pregătiți de prof. Valeria Coste, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Zalău cu un grup de colindători coordonați de doamna director prof. Dana Rus și domnul profesor Paul Petrean, Colegiul Național Silvania cu un grup de colindători pregătiți de prof. Mihaela Gârboan, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău cu un grup de colindători pregătiți de prof. Călin Micle, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău cu două soliste pregătite de prof. Pușcaș Sanda, precum și cu grupul vocal „Tradiții” coordonat de prof. Rodica Pop-Seling și domnul director Titus Câmpean. De asemenea am ascultat colinda grupului de la Școala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos, colindători pregătiți de prof. Monica Ember și Școala Gimnazială nr. 1 Marca cu un grup de colindători pregătiți de prof. Lavinia Chiș, iar Vlad Cadar în calitate de cântăreț bisericesc al Parohiei „Sf. Ștefan” din Zalău a deschis seara de colinde.
În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor partenere între care amintim Primăria Zalău, Episcopia Sălajului, Casa Corpului Didactic Sălaj, Parohia Ortodoxă „Sf. Ștefan” Zalău, Parohia Ortodoxă „Sf. Nicolae” Zalău, Parohia Ortodoxă „Pogorârea Duhului Sfânt” Zalău, Mănăstirea „Strâmba” și Asociația „Darul Sfântului Nicolae” din Zalău.
Au luat cuvântul domnul primar al Zalăului Ionel Ciunt, părintele Mihai Dobocan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, domnul Vasile Bulgărean, inspector școlar general și părintele prof. Călin-Radu Ciurbe, director al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, care au evidențiat dimensiunea socială, comunitară și spirituală a acestui eveniment și au mulțumit elevilor pentru frumoasele colinde, urând celor prezenți sărbători fericite alături de cei dragi.
La final gazdele de la biserica „Sf. Ștefan” au oferit cadouri colindătorilor asigurate de Inspectoratul Școlar Județean prin doamna inspector Mioara Gudea și sponsorizări din domeniul privat. Sponsorul media a fost reprezentat de ZTV.ro prin domnul Arnold Schlachter care a transmis evenimentul online în direct.
Proiectul își propune organizarea de simpozioane, conferințe, festivaluri de pricesne și activități comunitare prin care se insufle comunității valorile creștine menite să aducă oamenii împreună în drumul spre mântuirea sufletului și primirea lui Iisus Hristos atât prin colinde, fapte bune, rugăciune și mai ales Taina Sfintei Împărtășanii din cadrul Sfintei Liturghii, locul principal de întâlnire a oamenilor cu Dumnezeu.
Consilier cultural,
Pr. Mihai Dobocan