Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

iun. 9, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 9 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bulgari, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Traian-Dorin Pop a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

În continuare, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Bulgari.

Localitatea Bulgari aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Sălățig, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1377.

Denumirea satului este legată pe de-o parte, de cuvântul maghiar „nyr”, care se traduce prin mesteacăn, ca urmare a faptului că în zonă au existat păduri de mesteacăn, iar pe de altă parte, de populația slavă numită bulgari, care a trăit pe aceste meleaguri, deși în prezent există doar români.

Conform listei naționale a monumentelor de patrimoniu, în satul Bulgari se află cea mai veche biserică de lemn din județul Sălaj.

Noul lăcaș de cult de zid al localității a fost ridicat între anii 1990-1998, fiind sfințit, în anul 1998, de către Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei.

Mai multe

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Prezență Arhierească în Parohia Peceiu

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Peceiu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie,...