Resfințirea bisericii din Parohia Poiana Blenchii

iun. 30, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 30 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poiana Blenchii, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului și a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Andrei-Constantin Coste, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Din anul 1968, localitatea Poiana Blenchii aparţine de judeţul Sălaj, fiind centru de comună și având în componență următoarele sate: Gostila, Fălcușa și Măgura.

În anul 1553 numele satului a fost „Poiana”, acesta fiind situat pe o altă vatră, la aproximativ 4 km, pe vale, „la Meri”. Mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, cneazul Ioan Blenche, persoana de încredere a lui Ștefan cel Mare, care deținea Cetatea Ciceului, a mutat satul pe locul actual, numindu-l Poiana Blenchii. Potrivit tradiției, locuitorii din Poiana Blenchii ar fi venit din Maramureș, prin secolele XIII-XIV, cele mai cunoscute fiind familiile Blenche și Conț (mai târziu, Conțiș).

La strămutarea satului pe actuala vatră s-a adus și biserica de lemn, care a fost pusă în actuala curte a bisericii și care a dăinuit până în anul 1882, când vechiul lăcaș de cult a fost demolat de localnici, de la acesta păstrându-se la parohie doar ușile împărătești și prestolul sculptat în piatră.

Actuala biserică de zid a fost construită între anii 1879-1887, prin jertfa preotului Gavril Buzura. Noul lăcaș de cult a fost sfințit în data de 5 septembrie 1882, de Mitropolitul Miron Romanul de la Sibiu.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Andrei-Constantin Coste a fost numit preot al Parohiei Poiana Blenchii, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, în ceea ce privește biserica parohiei, între anii 2008-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interior baza pereților lăcașului de cult a fost gletuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamuri, uși de acces, tablou cu siguranțe automate, aeroterme pe agent termic și balustrade pentru accesul în cafas, a fost instalat sistemul de încălzire, Sfânta Masă și iconostasul au fost restaurate și s-au achiziționat mobilier bisericesc, tron arhieresc, mochetă, traverse și covoare. În exterior s-au executat lucrări de drenaj și de consolidare a fundației bisericii, pereții lăcașului de cult au fost reparați, tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a refăcut acoperișul și s-au montat pazii, jgheaburi, burlane și cruci noi, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar placat cu pavaj, la intrarea în lăcașul de cult a fost edificat un pridvor, care, ulterior, a fost pictat în tehnica tempera, în fața bisericii s-a montat o balustradă din inox, au fost ridicate poarta și gardul de împrejmuire al lăcașului de cult, s-a montat sistemul de iluminare al bisericii pe timp de noapte, au fost edificate o anexă pentru centrala termică și un lumânărar, iar curtea lăcașului de cult a fost amenajată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Crasna

Duminică, 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Crasna, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a...

Hramul Schitului Stârciu

Hramul Schitului Stârciu

Sâmbătă, 29 iunie 2024, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși...

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Târnosirea bisericii Mănăstirii Bobota

Luni, 24 iunie 2024, cu ocazia praznicului Sfintei Treimi și a sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Hramul bisericii din cartierul zălăuan Porolissum

Duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, întrucât, în fiecare an, în ziua de...

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Sălajului

Marți, 18 iunie 2024, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară, a preoților din Episcopia Sălajului. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii...