Slujire arhierească la Mănăstirea Rohia | PS Iustin a aniversat 30 de ani de arhierie

apr. 22, 2024 | Activitatea Ierarhului

În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 21 aprilie 2024, la Mănăstirea Rohia au fost aniversaţi 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preasfiţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, petrecută în acelaşi loc, în data de 17 aprilie 1994.

Sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au mai slujit la Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de pr. lect. univ. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Intitulat „Iubirea de stăpânire şi iubirea de putere”, cuvântul duhovnicesc al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei despre pericopa evanghelică rostită la Sfânta Liturghie s-a referit la importanţa smereniei.

La acest ceas sărbătoresc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la hirotonia întru Arhiereu, care a avut loc la Mănăstirea Rohia, mesaj intitulat „Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului – un ierarh dinamic şi misionar”. În semn de preţuire, Preafercicitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit o cruce de binecuvântare şi un set de engolpioane lucrate în Atelierele Patriarhiei Române.

Un cuvânt de felicitare a adresat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, intitulat „Episcopul Iustin – ctitor de suflete, de aşezăminte sfinte, de şcoli, de mănăstiri şi de biserici”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu „Înălţarea Sfintei Cruci” şi un coş cu flori.

Preasfinţitul Părinte Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul a prezentat credincioşilor două volume apărute în aceste zile: „Sfântul Ioan Botezătorul: mărturie evenghelică şi mesianism iudaic”, apărută la Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ediţia a III-a revizuită, şi cartea „Evanghelia harului şi adevărului mântuitor”, care cuprinde predici la duminicile de peste an, un volum de peste 500 de pagini apărut la „Lumea Credinţei” şi Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat cuvinte de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul transmis, precum şi celorlalţi ierarhi prezenţi, preoţilor, oficialităţilor și credincioşilor care i-au adresat felicitări cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

Mai multe

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă...

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...