Slujire arhierească la Mănăstirea Rohia | PS Iustin a aniversat 30 de ani de arhierie

apr. 22, 2024 | Activitatea Ierarhului

În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 21 aprilie 2024, la Mănăstirea Rohia au fost aniversaţi 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preasfiţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, petrecută în acelaşi loc, în data de 17 aprilie 1994.

Sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au mai slujit la Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de pr. lect. univ. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Intitulat „Iubirea de stăpânire şi iubirea de putere”, cuvântul duhovnicesc al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei despre pericopa evanghelică rostită la Sfânta Liturghie s-a referit la importanţa smereniei.

La acest ceas sărbătoresc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la hirotonia întru Arhiereu, care a avut loc la Mănăstirea Rohia, mesaj intitulat „Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului – un ierarh dinamic şi misionar”. În semn de preţuire, Preafercicitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit o cruce de binecuvântare şi un set de engolpioane lucrate în Atelierele Patriarhiei Române.

Un cuvânt de felicitare a adresat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, intitulat „Episcopul Iustin – ctitor de suflete, de aşezăminte sfinte, de şcoli, de mănăstiri şi de biserici”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu „Înălţarea Sfintei Cruci” şi un coş cu flori.

Preasfinţitul Părinte Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul a prezentat credincioşilor două volume apărute în aceste zile: „Sfântul Ioan Botezătorul: mărturie evenghelică şi mesianism iudaic”, apărută la Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ediţia a III-a revizuită, şi cartea „Evanghelia harului şi adevărului mântuitor”, care cuprinde predici la duminicile de peste an, un volum de peste 500 de pagini apărut la „Lumea Credinţei” şi Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat cuvinte de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul transmis, precum şi celorlalţi ierarhi prezenţi, preoţilor, oficialităţilor și credincioşilor care i-au adresat felicitări cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

Mai multe

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai 2024, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...