Prezență Arhierească în Parohia Băbeni

oct. 14, 2023 | Activitatea Ierarhului

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Băbeni, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Bogdan-Cosmin Oros, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Benesat, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Ioan-Dorel Botiș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la casa parohială. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.

Satul Băbeni a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1377, sub numele de „Baba”. Denumirea localităţii provine de la un cneaz român pe nume Baba. Cuvântul baba este de origine slavă, din acesta derivând și cuvântul românesc babă. Terminaţia numelui satului, în -eni, este de origine românească, numele localităţii însemnând „urmaşii lui Baba”.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că înainte de construirea actualului lăcaș de cult, exista o bisericuță de lemn în curtea căreia se afla și un cimitir, aceasta fiind dărâmată odată cu construirea noului lăcaș de cult. Acesta, cu toate că a fost zidit între anii 1873-1876, nu a fost târnosit decât abia în anul 1927. În anul 1978, sub păstorirea preotului Liviu Pop, biserica din Băbeni a fost resfințită de către episcopul Vasile Coman. Începând cu anul 1991, Preacucernicul Părinte Ioan-Gheorghe Șvab-Maxim a fost numit preot al Parohiei Băbeni, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult, motiv pentru care în data de 22 august 1999 s-a făcut resfințirea bisericii de către episcopul Oradiei, Ioan Mihălțan.

Între anii 2000-2016 au fost efectuate alte lucrări de înfrumusuțare ale bisericii. Astfel, în interiorul lăcaşului de cult pictura a fost recondiționată parțial, pardoseala a fost schimbată și acoperită cu mochetă, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, baza pereților a fost îmbrăcată cu lambriuri și au fost înlocuite geamurile. În exterior, biserica a fost vopsită, tabla de pe acoperiș a fost schimbată și vopsită, s-au înlocuit jgheaburile, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al lăcașului de cult și s-a construit o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în anul 2016, în urma unor ample lucrări efectuate la lăcașul de cult, acesta a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2021, Preacucernicul Părinte Ioan-Dorel Botiș a fost numit preot al Parohiei Băbeni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Mai multe

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă...

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...