Resfințirea bisericii din Parohia Bogdana

sept. 17, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Vasile Spancioc, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru distincția acordată.

Satul Bogdana a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1560, sub numele de „Kásapatak”, ajungând ca în anul 1900 să primească denumirea actuală – Bogdana.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că, în anul 1755, în Bogdana a existat o biserică veche de lemn, însă ca urmare a creșterii numărului populației, între anii 1905-1908 s-a ridicat un nou lăcaș de cult din piatră, mult mai încăpător.

Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Vasile Spancioc a fost numit preot al Parohiei Bogdana, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, între anii 2015-2023 au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, s-au montat geamuri, uși de acces și candelabre, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și pe calorifere și cel de sonorizare, s-a refăcut instalația electrică, s-au confecționat iconostas, strane și tetrapoade din lemn de tei, scările spre cafas au fost recondiționate, s-au achiziționat un clopot de 300 kg, bănci și mobilier bisericesc, iar clopotele au fost automatizate. În exterior lăcașul de cult a fost vopsit cu vopsea lavabilă, s-a refăcut acoperișul, la intrările în biserică au fost edificate două pridvoare, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, care în partea din față a acestuia a fost placat cu gresie, s-a montat un sistem de iluminare a bisericii pe timp de noapte și s-au recondiționat o troiță, monumentul eroilor și gardul de împrejmuire a lăcașului de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Duminică, 28 ianuarie 2024, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au desfășurat lucrările ședințelor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte...