Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Bistrița sfințită de trei Ierarhi

mai 1, 2023 | Activitatea Ierarhului

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 30 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, cei trei Ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Macarie au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Jibou – preotul Dan Dregan, preotul paroh Arghir Vlaşin, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre mărturisirea femeilor mironosițe.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, baritonul Aurelian Mihai Filip, profesor de muzică la Colegiul de Arte din Baia Mare, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură și le-a îndemnat pe mamele creștine să cultive credința în sufletul copiilor. De asemenea, ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru jertfa și strădania de a ridica o ctitorie pentru veșnicie.

Pentru bogata activitate administrativă și pastorală, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a conferit preotului paroh Arghir Vlaşin Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Preotului pensionar Vasile Chița Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar preotului Ioan Vasile Vlașin i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, a fost conferită următorilor binefăcători: Ioan Scurtu, Codruța Logigan și Andrei Călin Câmpeanu. Alexandru Simionca, Viorel Sava și Iosif Romonți au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”; Claudiu Săcălean a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”; iar Mircea Murar, Viorel Encian și Geea Rosana Titienii au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rându-i, preotul paroh Arghir Vlaşin a mulțumit Ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor trei Ierarhi câte un engolpion.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și centrale, oameni de cultură și mii de credincioși bistrițeni, mulți îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistriţa a fost înființată în noiembrie 2000, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Doi ani mai târziu, în luna aprilie 2002, a fost ridicată, în timp record de zece zile, o bisericuţă din lemn în care parohia s-a închegat.

La data de 23 aprilie 2004, vrednicul de amintire Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a pus piatra de temelie pentru noua biserică parohială, situată pe calea Moldovei, nr. 9. Contribuţiile mai multor credincioşi și ajutorul oferit de instituțiile publice locale, județene și centrale au stat la temelia acestei construcţii astfel încât a putut fi finalizată la sfârşitul anului 2022. Toate lucrările au fost realizate prin osteneala şi purtarea de grijă a preotului paroh Arghir Vlaşin.

Biserica este pictată în tehnica frescă, iar pe faţada lăcaşului de cult sunt trei icoane în mozaic cu Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul parohiei. Iconostasul şi mobilierul bisericesc sunt sculptate în lemn masiv, iar candelabrele au fost aduse din Grecia.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Fildu de Mijloc

Resfințirea bisericii din Parohia Fildu de Mijloc

Duminică, 28 mai 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fildu de Mijloc, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Motiș

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Motiș

Duminică, 7 mai 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Motiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Rus

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Rus

Vineri, 21 aprilie 2023, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 17 aprilie 2023, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul...