Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

mart. 5, 2023 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului și a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2023.

La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Ionuț-Vasile Boancă o diplomă de apreciere.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană.

Totodată, astăzi, 5 martie 2023, se împlinesc 15 ani de la alegerea Preasfințitului Părinte Petroniu ca Episcop titular al Episcopiei Sălajului.

Satul Şasa este situat în partea de nord-est a județului Sălaj, pe dealurile din dreapta văii Someşului, și aparţine, din punct de vedere administrativ, de comuna Ileanda.

Primele date despre începutul aşezării le avem din perioada 1543-1549, la început localitatea având patru case, iar mai apoi șase.

Despre existenţa unei biserici în Şasa se aminteşte, pentru prima dată, în anul 1666, în însemnările de pe marginea unui Tetraevangheliar, dăruit bisericii din Şasa, de către ofiţerul Ştefan Dragoş din Topliţa.

În anul 1840, în Şasa s-a construit o nouă biserică de lemn.

Actuala biserică a satului, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, a fost construită în anul 1921, din piatră, fiind acoperită cu tablă și având absida altarului poligonală, decroşată. Pe latura vestică sunt amplasate două turnuri clopotniţă, în formă de coif, acoperite cu tablă.

Începând cu anul 2020, Preacucernicul Părinte Ionuț-Vasile Boancă a fost numit preot al Parohiei Dolheni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii din Parohia Dolheni și a lăcașurilor de cult din filiile Șasa și Bârsăuța.

Mai multe

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Plesca

Duminică, 19 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Plesca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...