Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost o sărbătoare a isihasmului la Patriarhie

oct. 30, 2022 | Activitatea Ierarhului

Joi, 27 octombrie 2022, cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, „Colina Bucuriei” s-a umplut, de la primele ore ale dimineții, de credincioși.

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost marcată anul acesta de prezența la București a moaștelor Sfântului Grigorie Palama, ierarhul care a contribuit semnificativ la receptarea oficială a isihasmului în secolul al 14-lea, ca mișcare de înnoire duhovnicească prin rugăciune neîncetată.

Sfânta Liturghie pentru hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale a fost oficiată de Patriarhul României, în Altarul Exterior de pe Dealul Patriarhiei. Au participat 39 de ierarhi, printre care Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania, care a adus la București moaștele Sf. Grigorie Palama, Mitropolitul Naum de Ruse, eparhia în care se găsește locul de baștină al Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, precum și Preasfințitul Părinte Petroniu.

De asemenea, la eveniment au participat reprezentanții autorităților locale și centrale.

În predica rostită, Patriarhul României a vorbit despre Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou ca sfânt isihast și despre legătura lui cu credincioșii de pe ambele maluri ale Dunării, dar și despre Sf. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, pe care l-a descris ca pe un rod al lucrării harului în rândul tesalonicenilor, aceștia împlinind de-a lungul secolelor îndemnul transmis lor de Sf. Ap. Pavel: „Rugați-vă neîncetat!”.

În premieră, anul acesta slujba și cuvântările au fost traduse integral în limbaj mimico-gestual, de Preotul Mirel Ilie, coordonatorul comunității surzilor din București.

Câteva zeci de persoane cu deficiențe de auz au participat la slujbă chiar în fața scenei. Traducerea a fost disponibilă și online, Trinitas TV favorizând transmisiunea.

La finalul slujbei, Patriarhul Daniel a mulțumit autorităților și tuturor celor care au sprijinit evenimentul. Preafericirea Sa a menționat discuțiile cu Primăria Capitalei privind posibilitatea ca pe stema municipiului să apară și Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Mitropolitul de Veria s-a arătat impresionat de iubirea poporului român față de sfinți. Ierarhul și-a exprimat dorința să viziteze din nou România și a promis că va aduce în anii următori la București moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Peste 60.000 de persoane au ajuns pe Colina Patriarhiei în aceste zile pentru a cinsti moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou, Constantin și Elena, Nectarie de Eghina și Grigorie Palama. Pelerinajul din acest an a fost deschis sâmbătă, 22 octombrie și s-a încheiat în seara zilei de 28 octombrie.

Mai multe

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai 2024, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...