Conferința preoțească de primăvară în Protopopiatul Șimleu Silvaniei al Episcopiei Sălajului

mai 17, 2022 | Activitatea Ierarhului

Marți, 17 mai 2022, la biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Șimleu Silvaniei al Episcopiei Sălajului, urmând ca în perioada următoare aceasta să se desfășoare și în cel de-al treilea protopopiat al Eparhiei. Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, conferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica acestor conferințe fiind unitară în întreaga Patriarhie.

Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu și a fost susținută de Preacucernicul Părinte Petru Ardelean, preot paroh al Parohiei Marin.

Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, fiind intitulată: „Rugăciunea personală, familială și comunitară ca mijloc de întoarcere la Dumnezeu”.

Prezentarea a fost structurată pe cinci capitole, după cum urmează: Rugăciunea individuală sau personală, smerită și discretă; Rugăciunea în familie: importanța rugăciunii comune a familiei pentru pacea și unitatea acesteia; Rugăciunea liturgică în comunitate (parohie, mănăstire): importanța participării credincioșilor la slujbele bisericești; Semne văzute însoțitoare ale rugăciunii: închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenunchierea, metanii mici și metanii mari și Rugăciunile pentru cei vii și pentru cei morți – expresii ale comuniunii de iubire. După susținerea prelegerii au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.

Din punct de vedere administrativ, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și nouă așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...