Prezență Arhierească în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Zalău

dec. 27, 2021 | Activitatea Ierarhului

Luni, 27 decembrie 2021, în cea de-a treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte paroh Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Septimiu Gudea Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată de-a lungul timpului.

În continuare, Preacucernicia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru distincție și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a oferit o icoană.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Zalău a luat ființă în anul 1990, odată cu numirea preotului Ștefan Lucaciu ca preot paroh.

În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar comunitatea ortodoxă avea nevoie de noi lăcașuri de cult, motiv pentru care s-a luat inițiativa edificării unei biserici, care să deservească nevoile spirituale ale creștinilor ortodocși din cartierele Brădet și Stadion.

Astfel, în ziua de Rusalii, în data de 11 iunie 1995, s-a sfințit piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan”. Lucrările propriu-zise au început în anul 1996, după ce s-a întocmit documentația și s-a obținut autorizația de construcție.

Arhitectura bisericii este una bizantină, în formă de cruce grecească, cu un pridvor deschis, cu abside și arcade brâncovenești, având 30 m lungime, 16 m lățime și o înălțime de 27 m.

Lăcașul de cult beneficiază de un paraclis frumos și generos, cu o capacitate mare de locuri, paraclis ce a fost târnosit tot într-o zi de Rusalii, în data de 11 iunie 1998, și care este folosit și pentru activitățile catehetice și social-filantropice ale parohiei.

Pictura bisericii este făcută în tehnica fresco, de pictorul craiovean Mihai Pîrîia, în colaborare cu doamna Delia Ciaca.

După ce lucrările au fost finalizate și după ce lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe, acesta a fost târnosit în data de 27 decembrie 2010, de sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, ziua de prăznuire a ocrotitorului bisericii, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pe atunci Arhiepiscopul Alba Iuliei și de Preasfințitul Părinte Petroniu.

 

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...