Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Toplița

oct. 3, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 3 octombrie 2021, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Toplița, filie a Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Vasile Mureșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

Totodată, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

La final, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Satul Toplița este așezat pe dealurile din dreapta Someșului, în partea nord-estică a județului Sălaj, la limita cu Maramureșul, și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Letca. Localitatea Toplița a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1546, sub numele de „Thoplicza”, ajungând ca în anul 1966 să primească denumirea actuală.

În ceea ce priveşte viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în Toplița există două lăcașuri de cult. Astfel, despre biserica monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, edificată în formă de navă și fiind lungă de 15 m și lată de 6 m, localnicii afirmă că aceasta datează din secolul al XVII-lea și a fost adusă din Lozna. Cert este faptul că în anul 1864 lăcașul de cult a fost pictat, însă de-a lungul timpului pictura s-a degradat. În anul 2009 biserica veche a fost restaurată de la fundație și până la acoperiș.

Noul lăcaș de cult a fost construit între anii 1996-2006, cu contribuția benevolă a credincioșilor, în timpul păstoririi preotului Ioan Chinde, meșter constructor fiind Andrei Blai, iar pictor fiind Aurel Dico. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, situată în centrul localității, a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 1 octombrie 2006.

Începând cu luna iulie a anului 2016, Preacucernicul Părinte Vasile Mureșan a fost numit preot al Parohiei Lemniu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașurilor de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...