Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Chieșd

mai 7, 2021 | Activitatea Ierarhului

Vineri, 7 mai 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chieșd, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Iulian-Cosmin Sabou, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Satul Chieşd face parte din comuna cu acelaşi nume şi este situat la 30 km de reşedinţa de judeţ, Zalău, fiind unul din satele cu cea mai veche atestare documentară din părţile Crasnei.

În ceea ce priveşte viața bisericească din această localitate, menționăm că tradiția orală reliefează faptul că biserica de lemn a fost construită cu trei secole în urmă, la aproximativ 300 de metri de locul actual, de unde ar fi fost mutată, ulterior, pe butuci de lemn, fără a fi demontată. Operațiunea a durat doi ani, timp în care slujbele se făceau în locul unde se afla lăcașul de cult. Absida, caz foarte rar la bisericile de lemn, are contur semicircular, rezultat din cioplirea arcuită a celor cinci rânduri de bârne ce se prind cap la cap în cheotoare de tip „cârlig”.

În anul 1916 biserica a fost renovată, învelitoarea de șindrilă fiind înlocuită cu tablă galvanizată. În naos s-a adăugat cafasul, susținut de patru stâlpi fusiformi, cu capiteluri cioplite în forma unor trunchiuri de piramidă inversate, cu baze paralelipipedice. Bolta semicilindrică a încăperii este făcută din scânduri groase, prinse de cele trei arcuri exterioare prin cuie de lemn. Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniță cu foișor și 4 turnulețe. Pereții exteriori și ancadramentul ușii de intrare sunt decorate cu motivul frânghiei.

Ca urmare a faptului că lăcașul de cult din lemn a devenit neîncăpător pentru numărul mare de credincioşi din Chieșd, preotul Ovidiu Supuran, împreună cu locuitorii satului, a hotărât începerea lucrărilor de edificare a unei noi biserici. Astfel, în data de 16 aprilie 1989, s-au început săpăturile şanţurilor pentru fundaţie, credincioşii participând la toate lucrările efectuate, în număr foarte mare.

Lucrările de construcţie au fost realizate de meşteri particulari autorizaţi, ajutaţi de săteni, toate acestea fiind finalizate în a doua jumătate a anului 1992. Devizul de pictură a fost întocmit de profesorul pictor Nicolae Sava din Bucureşti, iar pictura a fost executată, în tehnica frescă, de pictorul Alexandru Crişan.

Târnosirea bisericii s-a făcut în data de 23 octombrie 1994, de către Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, alături de un mare sobor de preoţi.

Începând cu anul 2018, Preacucernicul Părinte Iulian-Cosmin Sabou a fost numit preot al Parohiei Chieșd, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și edificarea unei noi case parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Binecuvântarea casei parohiale din Parohia Cuzăplac

Duminică, 19 martie 2023, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuzăplac, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și arhidiaconi. De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în localitatea Șasa

Duminică, 5 martie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese,...

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Prezență Arhierească în Parohia Bobota

Duminică, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bobota, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 30 ianuarie 2023, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...