Sfințirea iconostasului bisericii Parohiei Bezded

apr. 4, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bezded, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Ioan Mureșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1336, când localitatea apare sub numele de „Bezdedtelule”, ajungând ca în anul 1951 să primească denumirea de Bezded.

Din rândul oamenilor simpli care au văzut lumina zilei în Bezded s-a ridicat Alexandru Papiu Ilarian, unul dintre cei mai de seamă militanți pașoptiști pentru libertăți democratice.

În ceea ce priveşte viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în Bezded a existat o biserică de lemn care a fost ridicată în anul 1754 și care, în anul 1990, a fost mutată în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului, lăcaș de cult în care se slujește și în prezent.

Actuala biserică a fost edificată în anul 1977, trecând prin mai multe etape de întreținere și înfrumusețare, cu precădere în ultima sută de ani, perioadă în care doar trei preoți au sluijit în Parohia Bezded, respectiv Emil Vasian (1925-1977), Grigore Varga (1977-2017) și Ioan Mureșan (2017-prezent).

Începând cu anul 2017, Preacucernicul Părinte Ioan Mureșan a fost numit preot al Parohiei Bezded, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...