Liturghie Arhierească în Parohia Treznea

mart. 21, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 21 martie 2021, credincioșii Parohiei Treznea au îmbrăcat straie de sărbătoare, fiind prezenți în număr mare la sfânta biserică. Bucuria a fost dată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Petroniu, care a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte consilier Mihai Dobocan a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2021.

Pastorala-Sfantului-Sinod-in-Duminica-Ortodoxiei-2021

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Dacian-Ionuț Știrb, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

Localitatea Treznea este situată la poalele Meseșului, fiind o așezare veche, certificată arheologic încă din neolitic.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1440, când localitatea apare sub numele de „Ewrdekwth”. Denumirea de Treznea derivă de la o casă ce se afla în pădurea dinspre Ciumărna, care a fost trăsnită.

De trecutul parohiei se leagă existența a două mănăstiri. Prima este menționată într-un inventar al mănăstirilor de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Blaj, iar cea de-a doua mănăstire este consemnată într-o scrisoare a episcopului Petru Pavel Aron, reprodusă de Augustin Bunea, în „Episcopii Petru Paul Aaron și Dionisiu Novacovici”, aceasta fiind arsă din ordinul generalului Bucov.

Actualul lăcaș de cult, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construit în anul 1872, sub îndrumarea preotului Iradion Labo, prin jertfa credincioșilor din această parohie, de meșteri anonimi, pe locul unde, înainte, a existat o bisericuță de lemn.

În anul 1927, în urma unor degradări severe, biserica a fost renovată, iar în anul 1928, aceasta a fost sfințită de episcopul Nicolae al Clujului. Alte lucrări de renovare a lăcașului de cult s-au mai efectuat între anii 1980-1985, sub păstorirea părintelui Ioan Avram, tot atunci biserica fiind înfrumusețată cu pictură, efectuată în tehnica frescă, de pictorul Nicolae Hilchi. Ultima renovare majoră a lăcașului de cult a avut loc în decursul anului 2007, prin strădania Preacucernicului Părinte Trandafir Vid.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Dacian-Ionuț Știrb a fost numit preot al Parohiei Treznea, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și renovarea casei parohiale.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...