Liturghie Arhierească în Parohia Bocșa

sept. 6, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 6 septembrie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bocșa, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Stelian Gorgan a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Bocşa este situată în partea de Nord-Vest a judeţului Sălaj, în depresiunea Zalăului, la o distanţă de 20 km față de Municipiul Zalău.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1205, când localitatea apare sub numele de Boksa, ajungând ca în anul 1924 să primească denumirea de Bocșa.

Despre viaţa spirituală a bocşenilor, putem vorbi, bazaţi pe documente, începând cu anul 1594. În Conscripţia episcopului Ioan Klein, din anul 1733, se menționează faptul că biserica din Bocşa a fost construită din lemn, aceasta aparţinând Protopopiatului Şimleu și având ca preot pe Dumitru Bărnuţ.

Vechiul lăcaș de cult a fost demolat în anul 1937, pe locul acestuia fiind edificată, între anii 1937-1943, actuala biserică din cărămidă, în timpul păstoririi preotului Simion Barboloviciu. Aceasta a primit hramul ,,Dreptul Simeon şi Fecioara Maria”. Stilul arhitectural al lăcașului de cult este unul autentic ortodox, în formă de cruce, cu o cupolă centrală.

Între anii 1993-1996 biserica a fost pictată în tehnica frescă, urmând ca în anul 2001 aceasta să fie târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului.

Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Stelian Gorgan a fost numit preot al Parohiei Bocșa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și zidirea din temelie a unei noi case parohiale și a unei capele mortuare.

Din punct de vedere istoric, satul Bocșa este cunoscut, în mod deosebit, datorită marelui revoluționar Simion Bărnuțiu, care s-a născut în această localitate în data de 21 iulie 1808 și ale cărui rămășițe pământești au fost depuse într-o criptă special amenajată în subsolul bisericii, alături de rămăşiţele unui alt cunoscut luptător pentru drepturile românilor, Alimpiu Barboloviciu, tatăl preotului Simion Barboloviciu.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...