Liturghie Arhierească în Parohia Bocșa

sept. 6, 2020 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 6 septembrie 2020, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bocșa, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Stelian Gorgan a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Localitatea Bocşa este situată în partea de Nord-Vest a judeţului Sălaj, în depresiunea Zalăului, la o distanţă de 20 km față de Municipiul Zalău.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1205, când localitatea apare sub numele de Boksa, ajungând ca în anul 1924 să primească denumirea de Bocșa.

Despre viaţa spirituală a bocşenilor, putem vorbi, bazaţi pe documente, începând cu anul 1594. În Conscripţia episcopului Ioan Klein, din anul 1733, se menționează faptul că biserica din Bocşa a fost construită din lemn, aceasta aparţinând Protopopiatului Şimleu și având ca preot pe Dumitru Bărnuţ.

Vechiul lăcaș de cult a fost demolat în anul 1937, pe locul acestuia fiind edificată, între anii 1937-1943, actuala biserică din cărămidă, în timpul păstoririi preotului Simion Barboloviciu. Aceasta a primit hramul ,,Dreptul Simeon şi Fecioara Maria”. Stilul arhitectural al lăcașului de cult este unul autentic ortodox, în formă de cruce, cu o cupolă centrală.

Între anii 1993-1996 biserica a fost pictată în tehnica frescă, urmând ca în anul 2001 aceasta să fie târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului.

Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Stelian Gorgan a fost numit preot al Parohiei Bocșa, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și zidirea din temelie a unei noi case parohiale și a unei capele mortuare.

Din punct de vedere istoric, satul Bocșa este cunoscut, în mod deosebit, datorită marelui revoluționar Simion Bărnuțiu, care s-a născut în această localitate în data de 21 iulie 1808 și ale cărui rămășițe pământești au fost depuse într-o criptă special amenajată în subsolul bisericii, alături de rămăşiţele unui alt cunoscut luptător pentru drepturile românilor, Alimpiu Barboloviciu, tatăl preotului Simion Barboloviciu.

Mai multe

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și...

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului”

Miercuri 12 iunie 2024, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”. Acesta...

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

Duminică, 9 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bulgari, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul slujbei,...

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Resfințirea bisericii din Parohia Mesteacănu

Duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie,...