30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Mitropolitului Andrei, aniversați prin rugăciune

feb. 25, 2020 | Activitatea Ierarhului

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a aniversat 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat marți, 25 februarie 2020, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.

Din soborul de ierarhi au făcut parte:
• Înaltpreasfințitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului,
• Preasfințitul Părinte IGNATIE, Episcopul Hușilor,
• Preasfințitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei,
• Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
• Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
• Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și
• Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

De asemenea, la slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Episcop VASILE FLUERAȘ.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat faptul că un ierarh îl are pe Iisus Hristos ca model suprem.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

Cu prilejul acestei aniversări, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Andrei un cuvânt de felicitare din partea Sinodului mitropolitan. Mesajul a fost citit la finalul Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

În semn de prețuire și recunoștință, Ierarhul a primit o icoană cu Maica Domnului și un aranjament floral.

Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în cei 30 de ani de misiune arhierească, precum și tuturor celor prezenți pentru participarea la eveniment.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și județene, oameni de cultură, studenți teologi si elevi seminariști, fii duhovnicești, preoți din cadrul Eparhiei și alți invitați.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...