Liturghie Arhierească în Parohia Mirșid

nov. 8, 2019 | Activitatea Ierarhului

Vineri, 8 noiembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mirșid, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Ciutre a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Localitatea Mirșid a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1219, sub denumirea de villa Roba, ajungând ca în anul 1930 să primească numirea de Mirșid.

La început, satul a fost așezat într-un loc, diferit de vatra acuală, numit Roba, denumirea fiind asociată cu apelativul de rob – loc unde stăteau robii.

Numele actual s-a format de la apelativul maghiar „nyir” care înseamnă mesteacăn, „nyires” – mestecăniș.

Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” datează din anul 1888, fiind construit pe locul unei biserici de lemn.

Între anii 1984-1986 s-au făcut reparații capitale la lăcașul de cult al parohiei, pereții fiind tencuiți în interior și în exterior. De asemenea, a fost realizată pictura în tehnica tempera, de pictorii Ioan Ștefan și Victor Tistu, și au fost construite două turnulețe. În data de 29 iunie 1987 biserica a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

În anul 2008, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat, motiv pentru care acesta a fost sfințit de Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Începând cu anul 1982, Preacucernicul Părinte Ioan Ciutre a fost numit preot al Parohiei Mirșid, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii.

Mai multe

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...