Târnosirea capelei Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași

oct. 20, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 20 octombrie 2019, capela Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea acesteia, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de peste 25 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preacucernicul Părinte Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului și Preacucernicii Părinţi protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Gheorghe Gherman, Directorul general al Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” și pe Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Gabriel-Viorel Gârdan, Directorul executiv al Centrului, pentru întreaga activitate desfășurată.

În continuare, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a oferit Preacucernicului Părinte paroh Gheorghe Gherman Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție acordată preoților din Biserica Ortodoxă Română.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit Preacucernicului Părinte Gabriel-Viorel Gârdan, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru bogata activitate administrativ-gospodărească, dar și pastoral misionară. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și a dăruit Domnului Vasile Lucuț, ctitorul Centrului, o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul capelei.

Localitatea Românaşi, aşezată în partea de sud a judeţului Sălaj, pe malul stâng al văii Agrijului, este situată pe ambele părţi ale şoselei naţionale Cluj-Napoca – Zalău, la 66 km de Cluj-Napoca şi la 18 km de Municipiul Zalău, fiind intersectată de drumul judeţean Jibou – Ciucea.

Prima atestare documentară a satului Românaşi datează din anul 1310. În anul 1576 Ştefan Bathori, principele Ardealului, deposedează pentru infidelitate pe Carol de Dragfy de moşia „Unguraş” şi o donează lui Ladislau Zombori, iar urmaşii acestuia o predau, în anul 1602, generalului Gheorghe Basta, rivalul lui Mihai Viteazul. În anul 1722 este atestată existenţa oficiului poştal din Unguraş.

Începând cu data de 1 august a anului 1977, Preacucernicul Părinte Gheorghe Gherman a fost numit preot al Parohiei Românași, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

În perioada 2000-2015, prin râvna Preacucernicului Părinte Gheorghe Gherman, a fost construit Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe”. Aici funcționează, începând cu data de 16 august 2015, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice. Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” este situat într-un cadru natural deosebit, în vecinătatea unei păduri de pin, pe o proprietate extrem de generoasă, care măsoară 48.753 mp.

Centrul este organizat şi funcţionează ca serviciu social în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice, oferind condiții și servicii de înaltă calitate, adaptate nevoilor specifice vârstei: găzduire, servicii de preparare și de servire a hranei, de asigurare a suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire socio-medicală, identificare și evaluare a nevoilor individuale, socializare și petrecere a timpului liber, servicii de recuperare și reabilitare, ergoterapie, art-terapie, fiziokinetoterapie, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovare a relațiilor sociale. În momentul de față se bucură de condițiile excelente oferite în acest centru un număr de 72 de beneficiari.

Centrul beneficiază de personal de specialitate, calificat și dedicat nevoilor persoanelor vârstnice. Din echipa Centrului fac parte medici specialiști, psihologi, psihoterapeuți, preoți, asistent social, asistenți medicali, infirmiere, bucătărese, personal administrativ. Prin intermediul contractelor de colaborare sau de voluntariat pot fi asigurate servicii medicale specializate, gimnastică recuperatorie, masaj, fizioterapie, servicii de îngrijire corporală.

Referitor la capela Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” menționăm faptul că între anii 2000-2019 au fost realizate următoarele lucrări: în interior capela a fost pictată în tehnica frescă, s-a realizat instalația electrică, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și cel de sonorizare, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresogranit, s-au montat candelabre și aplice pentru iluminat, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei, s-au montat geamuri și uși de acces și s-a confecționat mobilierul bisericesc. De asemenea, capela a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Directorul executiv al Centrului este Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Gabriel-Viorel Gârdan.

De asemenea, Parohia Românaşi are licențiat și un serviciu de îngrijire la domiciliu care are în prezent trei angajaţi şi 20 de beneficiari.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Duminică, 15 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rona, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Romita, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Duminică, 8 septembrie 2024, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...