Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Măeriște

nov. 14, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 14 noiembrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Măeriște, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Viorel-Vasile Păcurar a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Măeriște.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1351, când localitatea apare sub numele de „Hydueg”. De-a lungul timpului, satul a avut diverse denumiri, însă începând cu anul 1930 localitatea a primit numirea actuală. Din punct de vedere administrativ, satul Măeriște face parte din comuna omonimă, fiind așezat în partea de nord-vest a județului Sălaj.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în anul 1700 s-a ridicat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată în anul 1888, când s-au început lucrările de edificare actualului lăcaş de cult.

Noua biserică de zid a fost construită între anii 1888-1890, în timpul păstoririi preoților Ioan Vicaşiu şi Augustin Vicaşiu, având planul unei săli. Devenind neîncăpătoare, în anul 1957, s-au adăugat două abside laterale şi s-a reconstruit altarul, astfel încât, astăzi, lăcașul de cult are un plan trilobat, cu abside laterale poligonale. În anul 1968, sub păstorirea preotului Ifrim Bordea, s-a confecţionat iconostasul, de meşterul Stoica Nicula, din Sibiu, iar între anii 1975-1977 a fost realizată pictura, de pictorul Niculae Hantar, din Neamţ. Drept urmare, în data de 17 septembrie 1978, biserica a fost sfinţită de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Viorel-Vasile Păcurar a fost numit preot al Parohiei Măeriște, sub păstorirea Preacucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult.

Astfel, între anii 2015-2016 au fost efectuate ample lucrări de reînnoire a bisericii, iar în data 28 mai 2017 lăcașul de cult a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Mai multe

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă...

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

Pastorală la Învierea Domnului, Zalău, 2024

† Petroniu Prin harul lui Dumnezeu Episcopul Sălajului Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Episcopiei Sălajului: Har, pace, ajutor şi milă de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări! Iubiţi credincioşi, Hristos a...

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși...