Duminică, 19 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Huseni, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe teologul Gabriel-Marinel Mărcean, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Domnin, din Protopopiatul Jibou.
La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Nicolae Cobzaș o diplomă de apreciere.
La rândul său, Preacucernia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru ziditorul cuvânt de învățătură și i-a dăruit o icoană.
Localitatea Huseni este așezată în partea central-vestică a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Crasna, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1341, când localitatea apare sub numele de „ Hozyazo”.
Informații concrete despre biserica din Huseni nu există, însă cu toate acestea, se vehiculează câteva date, care nu sunt menționate nici într-un document. În tradiția satului se spune că lăcașul de cult a fost ridicat de șapte familii.
Între anii 1980-1984, când s-au efectuat lucrări capitale la biserica satului, s-a găsit pe o grindă inscripționat anul 1722 și numele Szekeres Sandor, cel mai probabil al meșterului care a realizat lucrările de restaurare.
De asemenea, vârstnicii localității afirmă că în Huseni ar mai fi existat un lăcaș de cult din lemn, cumpărat din Valcău de Sus, care ar fi fost așezat în partea de miazănoapte a satului, lângă drumul care se cheamă ,,Alesoaia”, sub poala pădurii actuale. Prin urmare, este posibil ca acea grindă, care avea pe ea inscripționat anul 1722, să fi provenit de la vechea biserică de lemn.
Actualul lăcaș de cult a fost edificat între anii 1865-1870, iar în data de 17 iunie 1984 acesta a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.
Începând cu anul 1997, Preacucernicul Părinte Nicolae Cobzaș a fost numit preot al Parohiei Huseni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior pictura lăcașului de cult a fost restaurată, s-a realizat izolația împotriva igrasiei, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a realizat instalația electrică, a fost montat sistemul de încălzire pe calorifere, iconostasul a fost recondiționat, iar icoanele au fost înlocuite și s-au montat geamuri și uși de acces. În exterior biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, turla lăcașului de cult a fost reparată, acoperișul a fost revopsit, s-au montat jgheaburi și burlane, s-a prelungit șarpanta, iar anexa a fost reparată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.