Târnosirea bisericii din Parohia Romita

sept. 5, 2021 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 5 septembrie 2021, credincioșii Parohiei Romita au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și ,,Înălțarea Sfintei Cruci” a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de peste 25 de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului, toți prezenți la invitația Părintelui paroh Dorinel-Liviuț Crecan.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Dorinel-Liviuț Crecan pentru întreaga activitate desfășurată.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oferit Preacucernicului Părinte paroh, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru bogata activitate administrativ-gospodărească, dar și pastoral misionară. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit Domnului Doctor Ion-Radu Seicean, medic primar în Chirurgie Generală și unul dintre donatorii principali, Crucea Sălăjană, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat Sfintei Biserici.

Totodată, au fost acordate și diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

Satul Romita este așezat pe valea Agrijului, în partea de est a Comunei Românaşi și este atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1408, când localitatea apare sub numele de Romlot, denumirea acesteia derivând, pe de-o parte de la numele lui Romulus, fiul lui Marte, iar pe de altă parte de la cuvântul de origine maghiară „romlott”, care înseamnă „alterat, stricat”, făcând, astfel, referire la ruinele vechii cetăți, existente, în anul 1408, în această zonă geografică.

În ceea ce privește viața bisericească din Romita, amintim faptul că în sat a existat o bisericuță de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, monument istoric, despre a cărei construcție nu există date scrise, singura mențiune cu privire la vechimea acesteia fiind ilustrată pe crucea funerară a preotului Gheorghe, slujitor al acestei biserici, pe care este consemnat anul 1740.

Ca urmare a faptului că lăcașul de cult, monument istoric, a devenit neîncăpător, iar condițiile de desfășurare a serviciilor liturgice tot mai neprielnice, în data de 8 august 2004, s-a sfințit piatra de temelie a noii biserici, care l-a luat ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, în continuare, fiind demarate lucrările de edificare a lăcașului de cult, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Florin Moldovan. Strădania a fost una rodnică, ajungându-se până la stadiul de tencuire a pereților acestuia, atât la interior, cât și la exterior.

Începând cu anul 2019, Preacucernicul Părinte Dorinel-Liviuț Crecan a fost numit preot al Parohiei Romita, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior lăcașul de cult a fost pictat în tehnica „a secco”, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, pridvorul, sacristia, cafasul și scările de acces în balcon au fost placate cu gresie, iar pereții sacristiei au fost reparați și vopsiți cu vopsea lavabilă. În exterior pe fațada bisericii au fost pictate două icoane cu hramurile lăcașului de cult, anexa pentru centrala termică a fost reparată și a fost acoperită cu tablă zincată și s-a edificat un turn pentru centrala termică. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Duminică, 8 noiembrie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La final, Preacucernicul Părinte paroh...