Duminică, 13 iunie 2021, credincioșii Parohiei Gârceiu au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfânta Treime” a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Adrian Onica, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, protopopul Zalăului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Andrei Vlaicu o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană.
Satul Gârceiu este așezat în partea centrală a Județului Sălaj, la o distanță de aproximativ 10 km față de Municipiul Zalău şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Crișeni.
Prima atestare documentară a localității provine din anul 1405, când satul apare sub numele de Gercsen, Cherchyn sau Gerchen. Începând cu anul 1966 localitatea primește denumirea de Gârceiu.
Biserica satului a fost zidită în anul 1907, în formă de navă, având lungimea de 25 m și lățimea de 8 m. Datorită faptului că lăcașul de cult este amplasat într-o zonă cu pânza freatică foarte ridicată, dar și din cauză că fundația bisericii nu a fost izolată, de-a lungul timpului, a apărut igrasia, apa provenită din sol infiltrându-se în pereți.
Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Andrei Vlaicu a fost numit preot al Parohiei Gârceiu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior lăcașul de cult a fost tencuit și pictat în tehnica frescă, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și cel de sonorizare, s-a turnat șapa de beton, cafasul și stâlpii de susținere, care au fost îmbrăcați, ulterior, în mozaic, pardoseala a fost acoperită cu marmură, s-a realizat instalația electrică, în pronaosul bisericii a fost amenajată o cameră pentru spovedanie, s-au montat candelabre și aplice pentru iluminat, s-au recondiționat geamurile și ușile de acces, Sfânta Masă a fost sculptată în lemn de tei, s-au confecționat iconostasul, stranele, băncile, trei tetrapoade și o masă de ceremonii, precum și mobilierul bisericesc din lemn de tei, iar clopotele au fost automatizate. În exterior s-a executat sistemul de drenaj al fundaţiei, s-a realizat izolația cu inox împotriva igrasiei, soclul și pereții lăcașului de cult au fost reparați și vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a făcut acoperișul din tablă Lindab, crucile de pe biserică au fost înlocuite, s-au montat jgheaburi și burlane, în fața și în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar placat cu dale de beton, s-au turnat și s-au placat cu gresie scările de acces spre biserică, s-au montat reflectoare pentru iluminat nocturn pe zidurile exterioare ale lăcașului de cult și s-au edificat, la intrările în biserică, două terase, împodobite cu pictură. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.