Duminică, 25 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sălăjeni, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca, secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.
De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florin-Adrian Hosu, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. În continuare, au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.
După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție.
Localitatea Sălăjeni este aşezată în partea de nord-vest a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Bocșa, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1430, sub denumirea de Curitau (Equriteu), ajungând ca în anul 1966 să primească denumirea de Sălăjeni.
În ceea ce priveşte viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că în Sălăjeni a existat o biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a fost ridicată în anul 1789, nu departe de actualul lăcaş de cult, peste drum de aceasta fiind edificate casa parohială și anexele acesteia.
În primăvara anului 1911, în data de 5 mai, într-o casă bătrânească din localitatea Sălăjeni a izbucnit un incendiu, care a distrus mai bine de o treime din sat, printre care și biserica, casa parohială și anexele acesteia, fiind salvată, cu mare greutate, școala.
Actualul lăcaș de cult a fost zidit din piatră și cărămidă, între anii 1923-1924, de către maistrul Nicolae Tegzeş din Şimleu Silvaniei. Acesta are o lungime de 25 m și o lățime de 9,5 m, înălțimea turnului fiind de aproximativ 30 m. Bolta bisericii și iconostasul acesteia au fost pictate de pictorul Ioan Rogozan. Sumele necesare pentru zidirea lăcașului de cult au fost de aproximativ 1.000.000 lei, acestea provenind din donațiile credincioșilor. Biserica a fost târnosită în data de 5 octombrie 1924, în timpul păstoririi vrednicului preot Valentin Sima.
Un moment important din istoria vieții bisericești a acestei localități a fost repictarea lăcașului de cult în tehnica frescă, de pictorul Mihai Pascariu, lucrare finalizată în anul 1998, în timpul păstoririi preotului Petru-Mircea Pop.
De asemenea, menționăm și faptul că în curtea bisericii se află un cimitir al eroilor în care au fost înmormântați, în data de 22 octombrie 1944, 25 de soldați români care au căzut pentru patrie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Între anii 2008-2009, Parohia Sălăjeni a fost păstorită de Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, în prezent vicar eparhial al Episcopiei Sălajului, sub conducerea căruia s-au desfășurat numeroase lucrări de înnoire și înfrumusețare a lăcașului de cult.
Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Florin-Adrian Hosu a fost numit preot al Parohiei Sălăjeni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de ample lucrări ce vizau consolidarea și înfrumusețarea bisericii, acțiuni care au fost încununate cu slujba de resfințire a lăcașului de cult, oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 7 iunie 2015.