Tradiția continuă: Sfânta Lumină va fi adusă în Sâmbăta Mare și va ajunge în fiecare parohie

apr. 10, 2020 | Activitatea Ierarhului, Știri

Speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală. De aceea, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim nu se întrerupe în perioada de criză medicală prin care trecem, ci va avea loc, însă cu normele de protecție necesare.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Aceștia vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri, subliniază Cancelaria Sfântului Sinod.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2008.


Lumina de la Ierusalim este un dar al lui Hristos, spune Patriarhul României


Pentru a limita cât mai mult riscul răspândirii noului coronavirus, credinicioșii nu vor putea participa fizic nici la slujbele din Săpătmâna Mare, nici la Înviere. Rânduiala slujbelor rămâne neschimbată.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”.

Spovedania şi împărtășirea se pot face în continuare doar la domiciliu, iar pâinea binecuvântată, numită „Paști” va fi sfinţită în Joia Mare și distribuită vineri şi sâmbătă în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult.

Cancelaria Sfântului Sinod insistă asupra respectării normelor transmise de autorități și precizează că orice act de indisciplină a clericilor sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Duminică, 11 august 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în...