Simpozionul internațional „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

nov. 6, 2019 | Activitatea Ierarhului

În perioada 4-6 noiembrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate. Lectura Sfintei Scripturi și provocările transmiterii credinței”.

Marți, 5 noiembrie 2019, de la ora 9:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice din cadrul Facultății de Teologie.

Cu acest prilej, în calitate de gazdă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat participanților un cuvânt de bun venit.

În continuare, a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, care a transmis mesajul rectorului instituției, acad. prof. Ioan-Aurel Pop.

În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a susținut un referat intitulat: „Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, născut în satul tradiţional transilvan şi devenit părintele Metropolei Transilvaniei”.
De asemenea, au mai susținut referate: Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului („Satul tradițional și Sfânta Scriptură, mediul și fermentul spiritualității poporului român”), Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului („Satul românesc – vatra tradiției românești și a culturii naționale”) și prof. univ. dr. Stefan Seiler de la Facultatea de Teologie Evanghelică „Augustana” din Neuendettelsau, Germania.

În cadrul simpozionului, de la ora 12.00, în aceeași locație, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a acordat preotului ortodox român, prof. univ. dr. Eugen J. Pentiuc, profesor de studii biblice și limbi semitice la Institutul de Teologie „Sfântul Vladimir” şi la Institutul Teologic „Sfânta Cruce” din Brookline, Boston, SUA, titlul de Doctor Honoris Causa.

Lucrările Simpozionului internațional au continuat de la ora 15:30, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din municipiu, unde participanții s-au împărțit pe patru secțiuni: secțiunea de Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.

De asemenea, în cadrul manifestării științifice, pe holul de la etajul I al Facultății a avut loc o expoziție de artă a profesorilor de la specializarea Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă.

Sesiunile științifice au continuat și miercuri, 6 noiembrie, iar în încheierea evenimentului, seara, de la ora 19:00, în aula Facultății, au avut loc concluziile simpozionului, urmate de un Concert festiv susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. Anca-Mona Mariaș, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, care a pregătit un program special cu membrii corului, în cadrul unui masterclass coral. Evenimentul a fost prezentat de prof. univ. dr . Elena Chircev, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale facultății, proiectate pentru anul universitar 2019-2020 și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Duminică, 11 august 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în...