Liturghie Arhierească în Parohia Miluani

aug. 11, 2019 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 11 august 2019, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Miluani, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Florin-Cristian Forna a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Localitatea Miluani este situată în partea de sud-est a judeţului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Hida.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1461, când localitatea apare sub numele de „census quinquagesimalis de Miluan”. Numele satului Miluani a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe variante, cu diverse forme fonetice şi sonore, ultima denumire fiind atestată în anul 1966 sub forma de Miluani, care a rămas neschimbată până în zilele noastre.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Miluani, a fost zidită în jurul anul 1500, potrivit declarațiilor făcute de bătrânii satului, având, initial, destinația unei cetăți de apărare, întrucât se afla în mijlocul unei păduri seculare.

De-a lungul timpului, aceasta fost transformată în lăcaș de cult, având ziduri groase de 80 cm. În anul 1934 biserica a fost restaurată în stil bizantin, în anii 1945-1946 fiindu-i extinse altarul și naosul și fiind acoperită cu țiglă.

Potrivit inscripției aflate la ușile lăcașului de cult, usciorii de la intrare au fost așezați în anul 1821, în vreme ce „usciorii vechi erau numai cenusă”, fapt care denotă că aceștia aveau o vechime considerabilă.

Biserica nu este pictată, ci doar împodobită cu diferite icoane, donate de credincioși. În anul 1962 s-a făcut un iconostas nou, de către pictorul Eugen Ciuca, originar din Miluani, însă domiciliat în București, iar în anul 1983 lăcașul de cult a a fost împrejmuit cu un gard de beton și panouri forjate.

Biserica are un patrimoniu compus din două clopote, unul de 50 kg, turnat în anul 1627, care are pe el inscripția „LitasiPal, Imre Ianos, Vitez Mihai” și unul cumpărat de credincioși în anul 1925, având inscripția „donat de credincioșii din Miluani”, preot în vremea aceea fiind Simion Nosa.

Datorită faptului că localitatea avea drumuri impracticabile niciun preot nu a căutat să își lege viața de Parohia Miluani, aceasta fiind doar o punte de trecere spre o parohie mai bună.

În anul 1955, în timpul păstoririi preotului Veniamin Pârvu, Parohia Miluani a trecut ca filie la Parohia Dolu, redevenind parohie de sine stătătoare cu filia Ugruțiu abia în anul 2011.

Între anii 2006-2008 s-au efectuat lucrări capitale de renovare a lăcașului de cult, atât în interior, cât și în exterior. Astfel, a fost înlocuită țigla cu tablă, s-au montat geamuri, uși și candelabre, a fost realizată pictura în tehnica frescă, s-a schimbat instalația electrică, s-a montat sistemul de încălzire pe calorifere și s-au confecționat iconostasul și mobilierul bisericesc. Drept urmare, în data de 29 iunie 2008, biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 1999, Preacucernicul Părinte Florin-Cristian Forna a fost numit preot al Parohiei Miluani, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Duminică, 8 noiembrie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La final, Preacucernicul Părinte paroh...