Duminică, 26 mai 2019, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Panic, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de întocmire a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și Preacucernicul Părinte Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău.
Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Călin Maja, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicia Sa a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a oferit o icoană.
Satul Panic se află înscris în Repertoriul Arheologic al țării, întrucât în mai multe puncte de cercetare s-au descoperit morminte, locuințe și elemente ale vechilor clădiri și așezări pe aceste locuri. Locuințele din perioada bronzului timpuriu, de altfel ca și materialele din secolele II-III.d. Hr., au evidențiat faptul că localitatea este situată în cadrul unui adevărat complex daco-roman, fiind o așezare a dacilor liberi.
Satul Panic este atestat documentar în anul 1383 sub denumirea de „Panyit”. În ciuda aparențelor, numele este foarte cunoscut și răspândit, fiind un antroponim care se leagă de numele Panait. La originea acestuia se află cuvântul grecesc „panagiotes”, pronunțat mai târziu „panaiotis” – „sfințenie”, cuvântul fiind un derivat de la „panagia” – „preasfânta”, făcând referire la Fecioara Maria.
Credincioșii ortodocși fiind puțini la număr, nu au avut biserică proprie. Slujbele religioase s-au ținut în casele unor credincioși de către preoții din Ortelec sau Zalău. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955-1965, pe terenul donat de groful maghiar Vasile Sebeș, în anul 1946.
Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Călin Maja a fost numit preot al Parohiei Panic, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult.