În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 18 mai 2025, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, județul Sălaj. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care este relatată întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre căutarea lăuntrică a omului după iubire, pornind de la exemplul femeii samarinence. A subliniat că întâlnirea cu Hristos, Cel care este Adevărul, a reprezentat pentru aceasta împlinirea așteptărilor de o viață. În Hristos, femeia samarineancă descoperă dragostea necondiționată, răspunsul la toate frământările și căutările sufletului omenesc.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de teologi, coordonat de domnul Florin Lazăr, profesor la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.
La final, părintele paroh Alin Butaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea arhierească oferită comunității parohiale, precum și tuturor credincioșilor prezenți, pentru împreuna-rugăciune.
Scurt istoric
Localitatea Surduc este atestată documentar din anul 1554, sub denumirea Naghzwrdok (Surducul Mare), cu semnificația „vale îngustă, coastă râpoasă”. Cel mai mare sat de pe valea Someșului sălăjean, Surducul a fost, de-a lungul timpului, un important centru economic și religios, fiind, până după Marea Unire, reședință de district și sediu de protopopiat.
Viața religioasă a comunității are rădăcini adânci, prima biserică românească fiind menționată pe Harta Iozefină (1764–1785). În anul 1849, în contextul Revoluției, biserica a fost incendiată, iar credincioșii au construit un nou lăcaș de cult, modest, fără temelie. Actuala biserică a fost zidită între anii 1911–1913 de meșteri din Jibou, în urma unei decizii luate în anul 1908.
De-a lungul anilor, biserica a trecut prin mai multe etape de reparații și înfrumusețare, dintre care se remarcă lucrările interioare din 1974 și cele recente, desfășurate între 2019–2024, în timpul păstoririi Pr. Alin-Aurel Butaș. Acestea au vizat restaurarea completă a interiorului și exteriorului bisericii, pictarea pridvorului, amenajarea curții, edificarea unor troițe și dotarea cu toate cele necesare cultului.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Episcopia Sălajului