Resfințirea bisericii din Parohia Moiad

oct. 13, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 13 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Moiad, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Răzvan-Dumitru Gorgan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la ieșirea înspre județul Satu Mare, localitatea Moiad a fost atestată documentar, pentru prima dată, între anii 1205-1235, sub numele de „Moiota”, ajungând ca în anul 1900 să primească denumirea de Moiad.

Biserica satului a fost ridicată între anii 1935-1937, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Lăcașul de cult a fost pictat începând cu anul 1994, când localitatea Moiad a devenit și parohie de sine stătătoare. Până în anul 1977, satul Moiad a fost filie a Parohiei Măeriște, iar apoi, până în 1994, a fost filie a Parohiei Sărmășag. În prezent, în parohie trăiesc 146 de credincioși.

Începând cu anul 2021, Preacucernicul Părinte Răzvan-Dumitru Gorgan a fost numit preot al Parohiei Moiad, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, între anii 2021-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interiorul lăcașului de cult a fost instalat sistemul de sonorizare, s-au montat o parte din geamuri, ale căror borduri au fost, ulterior, reparate și tencuite, icoanele din iconostas și proscomidiarul au fost schimbate și s-au recondiționat băncile prin tapițare. În exterior s-a refăcut hidroizolarea soclului bisericii, care a fost placat, ulterior, cu marmură, pereții lăcașului de cult, stâlpișorii și bordurile ornamentale au fost reparate și vopsite cu vopsea lavabilă, s-a realizat un sistem pluvial subteran, s-au înlocuit burlanele și s-au revopsit jgheaburile, a fost refăcută împământarea paratrăsnetului, s-au montat pervaze din marmură, scările de acces în sfântul altar au fost reconstruite, iar cele de acces în pronaos au fost placate cu gresie și trotuarele din curtea lăcașului de cult au fost pavate. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Joi, 21 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. De asemenea, copiii...

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Hramul bisericii din Parohia Cehu Silvaniei

Duminică, 8 noiembrie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cehu Silvaniei, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La final, Preacucernicul Părinte paroh...

Prezență Arhierească în Parohia Românași

Prezență Arhierească în Parohia Românași

Duminică, 3 noiembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Românași, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, cu...