Resfințirea bisericii din Parohia Sorușa-Uileac

sept. 29, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sorușa-Uileac, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Mierța, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul George-Ionuț Taloș.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Dumitru Fiț, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, a mai fost acordată o diplomă de apreciere domnului Vasile Lazăr, primarul comunei Măeriște, pentru implicarea în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica parohiei.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Prima atestare documentară a localității Sorușa-Uileac provine din anul 1338, când aceasta apare sub numele de „Zoros”.

Până în anul 1930, satul Soruşa apare ca teritoriu vechi al localităţii Mălădia, amplasată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Măerişte.

Comunitatea din Sorușa-Uileac s-a închegat ca parohie în anul 2008, când credincioșii ortodocşi din zona numită Soruşa, a localităţii Mălădia, datorită distanței mari față de biserica Parohiei Mălădia, și-au zidit o biserică, între anii 2005-2007, acestora adăugându-li-se, ulterior, și credincioșii din Uileacu-Şimleului. Lăcașul de cult a fost pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Biserica a fost edificată în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Claudiu-Ionuț Furdui, care slujea în paralel și în Sorușa, fiind sfințită în data de 4 noiembrie 2007, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Primul preot paroh al Parohiei Sorușa-Uileac a fost Preacucernicul Părinte Sorin-Vasile Neaga, care a păstorit parohia între anii 2008-2010, iar din luna decembrie a anului 2010, noul paroh al comunității din Sorușa-Uileac a fost Preacucernicul Părinte Constantin-Ciprian Marincaș, care, împreună cu puținii credincioși ai parohiei, a realizat unele lucrări de înnoire a lăcașului de cult. Astfel, în interior pereții bisericii au fost pregătiți pentru pictură, s-a extins absida Sfântului Altar, a fost construită și vopsită sacristia, s-au montat geamurile și ușa de acces, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, iconostasul a fost înnoit. În exterior lăcaşul de cult a fost izolat și tencuit cu tencuială minerală, s-au vopsit clopotnița, balustradele și gardul exterior și s-a construit un lumânărar.

Începând cu anul 2018, Preacucernicul Părinte Dumitru Fiț a fost numit preot al Parohiei Sorușa-Uileac, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, între anii 2019-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost pictat în tehnica acrilic, pardoseala a fost acoperită cu mochetă, s-au confecționat iconostas și tetrapod din lemn de tei, policandrul din naos a fost restaurat, în sfântul altar s-a montat un candelabru nou, a fost instalat sistemul de sonorizare și s-au achiziționat bănci și un analog. În exterior soclul bisericii a fost tencuit cu tencuială decorativă, pereții lăcașului de cult au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, a fost edificat un pridvor cu două intrări și s-a montat o poartă nouă la intrarea în curtea bisericii. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

 

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Sărmășag

Liturghie Arhierească în Parohia Sărmășag

Marți, 1 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sărmășag, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți. În cadrul Dumnezeieștii...

Târnosirea bisericii din localitatea Perii Vadului

Târnosirea bisericii din localitatea Perii Vadului

Duminică, 22 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Perii Vadului, filie a Parohiei Răstoci, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările săvârșite la biserica din...

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Duminică, 15 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rona, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Romita, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Duminică, 8 septembrie 2024, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...