Duminică, 9 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Orășenesc, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul teolog Ioan-Bogdan Andreican, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Fodora, din Protopopiatul Jibou.
La final, Preacucernicul Părinte Petru-Mircea Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor prezenți.
Şimleu Silvaniei este al doilea oraș ca mărime al județului Sălaj, fiind situat în partea de vest a acestuia, la poalele dealului Măgura, în frumoasa depresiune care-i poartă numele.
Oraşul Şimleu Silvaniei a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1251, când, într-un document emis la Alba-Iulia, se aminteşte de „Vathaşomlya”, prima denumire cunoscută a localității. Istoria oraşului este însă cu mult mai veche decât anul 1251, acest ţinut făcând parte din statul lui Burebista şi al lui Decebal, conform descoperirilor arheologice făcute și care pun în lumină existenţa unei puternice aşezări dacice, probabil antica Dacidava, pomenită de geograful Ptolomeu în al său „Îndreptar geografic”.
Istoria medievală a Şimleului Silvaniei este strâns legată de familia Bathory, familie princiară, care a jucat un rol important în istoria Transilvaniei și nu numai, deoarece un reprezentant al ei, Ștefan Bathory, a fost rege al Poloniei, în vreme ce alți exponenți ai acesteia au fost principi ai Transilvaniei.
În epoca modernă, oraşul a jucat un însemnat rol politic, economic şi cultural, atât prin existenţa instituţiilor economice şi culturale, cât și prin activitatea unor cărturari de prestigiu care urmăreau realizarea unităţii culturale şi politice a românilor, precum Alexandru Aciu, Victor Deleu, Cassiu Maniu și Prof. Dr. Ioan Pușcaș.
În anul 1861 s-a hotărât ridicarea la Șimleu a unui spital, care, între anii 1979-1986, a fost modernizat, datorită Prof. Dr. Ioan Pușcaș.
Din anul 1991, în incinta acestui spital a început să funcționeze o capelă de rugăciune, care a fost înlocuită, în anul 2009, cu o biserică de lemn, construită în stil maramureșean.
Începând cu luna noiembrie a anului 2006, Preacucernicul Părinte Petru-Mircea Pop a fost numit preot al Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei. Astfel, în anul 2008, Preacucernia Sa a început demersurile pentru construirea unei biserici în curtea spitalului, lucrările fiind finalizate în anul 2009.
Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 2 martie 2008, iar în data de 20 septembrie a anului 2009, biserica a fost târnosită tot de Preasfinția Sa.