Sâmbătă, 1 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu aniversează 22 de ani de la hirotonia întru Arhiereu. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, de un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Adrian-Ioan Onica, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, preot coslujitor al Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău și profesor universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
De asemenea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Preacucernicul Părinte consilier Adrian-Ioan Onica a rostit un cuvânt de învățătură.
La finalul slujbei, părintele consilier a transmis Preasfinției Sale un cuvânt de felicitare și i-a oferit un aranjament floral.
În continuare, Preasfinția Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în cei 22 de ani de misiune arhierească, precum și tuturor celor prezenți pentru participarea la eveniment.
Preasfințitul Părinte Petroniu (Petru din botez) s-a născut în data de 30 noiembrie 1965, în localitatea Târgu-Mureş, judeţul Mureş, din părinţii Traian şi Fira Florea, fiind al 8-lea dintre cei 9 copii ai familiei.
Cursurile şcolii primare, gimnaziul şi prima treaptă de liceu le-a urmat în Târgu-Mureş.
Între anii 1983-1988, a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
În iulie 1988, a dat examen de admitere la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu şi a fost declarat admis.
Din septembrie 1988, până în iunie 1989, a satisfăcut stagiul militar, ca soldat cu termen redus, într-o unitate militară din localitatea Lugoj, judeţul Timiş.
În anul universitar 1989-1990, a urmat cursurile anului I ale Institutului Teologic Ortodox din Sibiu.
În octombrie 1990, s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (nou înfiinţată), pe care a absolvit-o în iunie 1993, ca șef de promoție.
Teza de licenţă cu titlul: „Moise la interferenţa realităţii istorice şi a reflecţiilor patristice”, a susţinut-o în sesiunea iunie 1993, obţinând nota 10, iar media generală a celor patru ani de studiu a fost 9,67.
În anul universitar 1993-1994, a urmat cursuri de greacă modernă în cadrul secţiei de Filologie a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Aristotel, Tesalonic, Grecia, pe care le-a absolvit cu calificativul „excepţional”.
Între iunie 1994 – decembrie 1998, a fost doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.
În ziua de 15 decembrie 1998, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul: „Literatura patrologică românească în secolul XX”, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic, Grecia, obţinând calificativul: „excepţional”.
În 15 ianuarie 1999, a depus jurământul de doctor în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.
În 4 februarie 1999, a dat examen şi a fost admis ca preparator la disciplinele: Catehetică, Omiletică şi Practică Pedagogică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
În 10 aprilie 1999, a fost hirotonit diacon.
În noaptea Sfintelor Paşti, din 11 aprilie 1999, a fost hirotonit preot celib pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia.
La data de 4 iunie 2000, a primit distincţia de iconom stavrofor.
În 27 iunie 2000, a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, fiind închinoviat la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, care are regim de mănăstire, schimbându-i-se numele din Petru, în Petroniu. În aceeaşi zi, a fost ridicat la rangul de protosinghel.
În sesiunea de lucru din ziua de 12 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.
În 14 septembrie 2000, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei l-a hirotesit arhimandrit.
În ziua de 1 octombrie 2000, a fost hirotonit şi instalat ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei. Hirotonia a avut loc în „Biserica cu lună” din Oradea.
În anul 2001, Ministerul Educaţiei Naţionale din România i-a echivalat diploma de doctor în teologie.
Între anii 2001 şi 2007, s-a ocupat de lucrările de ridicare a catedralei episcopale din Oradea şi de renovare ale Centrului Eparhial.
Între anii 2002 – 2005, a predat cursuri de „Formare duhovnicească” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Oradea.
În anul 2007, a identificat și dobândit în Zalău un sediu provizoriu pentru Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, iar în 2008, l-a amenajat în funcție de cerințele impuse.
În 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop titular al Episcopiei Sălajului, iar în 13 aprilie acelaşi an a fost întronizat ca întâistătător al acestei Eparhii, în catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău.