Duminică, 6 iulie 2025, în Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a participat la Proclamarea solemnă a canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, eveniment desfășurat la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, în Arhiepiscopia Alba Iuliei. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a evidențiat personalitatea duhovnicească a Sfântului Dometie, numindu-l „omul lui Dumnezeu, om cu harisme”, mărturisind că „era văzător cu duhul” și evocând o întâmplare din anul 1972, când l-a cunoscut la Râmeț.
Arhiepiscopia Alba Iuliei a organizat, pe parcursul săptămânii trecute, o serie de evenimente duhovnicești și culturale dedicate Sfântului Cuvios Dometie, care au culminat, astăzi, cu Sfânta Liturghie din Duminica a 4-a după Rusalii, urmată de ceremonia proclamării locale a canonizării Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv.
Astfel, în cursul săptămânii premergătoare evenimentului de astăzi, au avut loc așezarea în raclă a cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, lansările noilor apariții editoriale despre viața și activitatea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, o slujbă de binecuvântare a plăcii comemorative care a fost așezată la mormântul Sfântului Cuvios Dometie şi inaugurarea chiliei memoriale a sfântului. Slujba de priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț a început sâmbătă, 5 iulie.
Sfânta Liturghie de duminică, 6 iulie, a fost săvârşită de un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat clerici, monahi şi monahii, între care şi stareţa Mănăstirii Râmeţ, stavrofora Apolinaria Barb, numeroase oficialităţi, între care amintim pe Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, alături de mii de credincioşi.
Credinţă mărturisitoare
Cuvântul de învăţătură la Evanghelia din Duminica a 4-a după Rusalii, intitulat „Credinţă mărturisitoare”, a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, care a reliefat Pilda evanghelică a vindecării paraliticului din Capernaum şi s-a referit, de asemenea, la viaţa şi activitatea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ, pe care a avut posibilitatea să îl cunoască atunci când Sfântul Dometie era duhovnicul Mănăstirii Râmeţ. „Credinţa pe care o avea sutaşul era o credinţă mărturisitoare (…) Credinţa mărturisitoare se dovedeşte şi prin faptele milei creştine”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
„În Evanghelia de la Matei, în capitolul 25, Domnul Hristos relatează ucenicilor şi oamenilor care îl auzeau cum va fi Judecata din urmă. Începând cu versetul 31, Domnul Hristos le spune că, atunci când va reveni, îi va împărţi în două pe toţi, Îi va pune pe unii de-a dreapta şi pe unii de-a stânga şi va zice celor de-a dreapta: «Veniţi, binecuvântaţii Părintelui Meu, moşteniţi Împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, în temniţă am fost şi aţi venit la Mine». Ei vor rămâne uimiţi şi vor zice: «Doamne, când te-am văzut în aceste situaţii?». «Ori de câte ori l-aţi văzut pe cel mai neînsemnat frate al Meu în aceste situaţii şi l-aţi ajutat, pe Mine M-aţi ajutat»”, a spus Părintele Mitropolit Andrei.
Ierarhul s-a referit, apoi, la Sfântul Dometie de la Râmeţ, care „a fost atât de milostiv, încât şi-a dat şi cămaşa de pe el săracilor, de aceea, credinţa mărturisitoare se arată prin misiune într-un mediu ostil. Părintele Dometie cel Milostiv a făcut o misiune lucrătoare, într-un mediu ostil. Câtă lume n-a ajutat? Cei ce avem un număr de ani şi l-am cunoscut, ne aducem aminte cum îi primea pe toţi amărâţii, pe toţi săracii şi pe toţi cei care aveau necazuri, îi întărea sufleteşte, îi ajuta (…) Era omul lui Dumnezeu, aici, la Râmeţ”, a spus ierarhul. Părintele Mitropolit Andrei a amintit că Sfântul Dometie a făcut misiune şi în alte locuri, la mănăstiri precum Afteia, Piatra Fântânele, Ciolanu, dar „sufletul îl trăgea aici, la Mănăstirea Râmeţ; pentru că ştim, cei care avem câţiva ani, că din punct de vedere spiritual, chiar dacă e veche mănăstirea, restaurarea ei spirituală se datorează părintelui duhovnic Dometie şi maicii stareţe Ierusalima Ghibu”.
„Omul lui Dumnezeu”
Părintele Mitropolit Andrei a mai subliniat că Sfântul Dometie a fost „omul lui Dumnezeu, a fost om cu harisme. Personal am constatat că era văzător cu duhul”, relatează ierarhul, care şi-a amintit o întâmplare la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, din anul 1972, când lucra ca inginer la dublarea liniei ferate Alba Iulia-Teiuş şi când a participat la Sfânta Liturghie. Ierarhul a mai menţionat că Părintele Dometie cel Milostiv a fost prieten cu alt om care l-a mărturisit pe Dumnezeu până la moarte, părintele Liviu Galaction de la Cluj, care a fost canonizat, de asemenea, în acest an de către Patriarhia Română, alături de alţi sfinţi, precum Părintele Dumitru Stăniloae, care l-au mărturisit pe Domnul Hristos în vremuri grele.
„Acum, pe lângă faptul că ne punem nădejdea în rugăciunile lor, ar trebui ca şi felul lor de a fi să îl urmăm (…) Cu riscul pierderii libertăţii, Sfântul Dometie cel Milostiv de la Râmeţ a făcut misiunea Domnului Hristos. Cu riscul pierderii vieţii, Părintele Liviu Galaction L-a mărturisit pe Domnul Hristos şi a murit în temniţă. Noi ar trebui ca pe copiii noştri, cu ajutorul lui Dumnezeu, şi pe cei mici, şi pe cei mai mari să îi creştem cu frică de Dumnezeu”, a încheiat ierarhul.
Ceremonia proclamării locale a canonizării
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de proclamare locală a Sfântului Dometie cel Milostiv de la Râmeţ, iar Tomosul Sinodal a fost citit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. La finalul ceremoniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a mulţumit tuturor ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care au participat la această sărbătoare şi a felicitat obştea mănăstirii, îndrumată de stareţa stavroforă Apolinaria, precum şi pe toţi cei care s-au implicat în organizarea evenimentului.
„Astăzi, în prezenţa Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, suntem părtaşi la o grandioasă sărbătoare, scăldată în razele harului divin. Acest om al lui Dumnezeu, într-o perioadă istorică marcată de ateism ideologic, a prestat un apostolat excepţional, urmându-L cu fidelitate pe Hristos, mai-marele păstorilor. Astăzi, Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv din cerul deschis ne priveşte cu duioşie şi este gata să îi ajute pe toţi cei care i se adresează în rugăciuni (…) Să ne lăsăm inspiraţi şi călăuziţi de entuziasmul duhovnicesc al acestui mare sfânt (…) Pentru rugăciunile Sfântului Dometie cel Milostiv, Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, curaj în lupta vieţii, iertare de păcate şi bucuria mântuirii”.
Sărbătoarea proclamării locale a continuat la Mănăstirea Râmeţ, timp în care credincioşii au avut posibilitatea de a se închina la icoana şi la racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv.
Mai multe fotografii AICI
Sursă text: Oana Rusu / Ziarul Lumina
Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro și Pr. Silviu Cluci / Doxologia.ro