În Duminica a 3-a după Rusalii, 29 iunie 2025, când Biserica prăznuiește și pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezența unui număr mare de credincioși din satele învecinate.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri teologi.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, părintele stareț, protos. Rafael Blejan, a adresat cuvinte de mulțumire ierarhului pentru prezență și pentru slujire, oferindu-i în semn de recunoștință o bederniță.
Scurt istoric
Schitul Stârciu este așezat în apropierea locului cunoscut de către localnici sub denumirea de „Fântâna Leacului” sau „Izvorul îngerului” — un loc cu profundă încărcătură spirituală. Tradiția spune că în acest spațiu ar fi existat, între secolele XI–XIII, o mănăstire cunoscută în istorie sub numele de Mănăstirea Meseș. De asemenea, izvorul din apropiere are o manifestare aparte: în fiecare an, cu puțin timp înainte de praznicul Rusaliilor, începe să curgă, iar după câteva săptămâni seacă, fiind considerat de credincioși a avea proprietăți tămăduitoare.
Lucrările de edificare a bisericii schitului au început în anul 2014. În interior, pereții și bolta au fost izolați cu vată minerală și apoi lambrisați și lăcuiți; s-a realizat instalația electrică, au fost montate candelabrele, pardoseala a fost placată cu parchet din lemn de dud lăcuit, s-au instalat ferestrele și ușile de acces. Iconostasul a fost confecționat din lemn de stejar, iar stranele și mobilierul bisericesc din lemn de tei. De asemenea, biserica a fost împodobită cu icoane imprimate pe pânză și dotată cu un tetrapod și un baldachin pentru icoana Maicii Domnului. La intrare a fost amenajat un pangar.
Exteriorul lăcașului a fost lăcuit, fundația a fost tencuită și vopsită, s-a construit un trotuar perimetral, a fost ridicată o troiță, iar în incintă au fost edificate un corp de chilii și alte anexe necesare vieții monahale. Biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.
În data de 29 iunie 2018, cu ocazia hramului, a fost oficiată slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.