PS Părinte Benedict a participat la Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” de la Iași, Ediția a XII-a

mai 17, 2025 | Activitatea Ierarhului

Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a participat vineri, 16 mai 2025, la Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”, desfășurat la Iași în perioada 14–16 mai, sub genericul „Dumitru Stăniloae: Preot – Teolog – Mărturisitor”. Ediția din acest an a fost dedicată unei reflecții profunde asupra operei și personalității teologului român recent canonizat, punând în lumină rolul său esențial în articularea unei teologii ortodoxe vii, fidele Tradiției și relevante pentru lumea contemporană.

În cadrul evenimentului, Preasfinția Sa a susținut comunicarea „Trepte și conținuturi în viața spirituală la Sfântul Părinte Dumitru Stăniloae. Surse, argumentare și interpretare”, în sesiunea a VIII-a, cu tema „Creșterea persoanei întru Persoană”. Intervenția a evidențiat faptul că Sfântul Dumitru Stăniloae, deși cunoscut mai ales ca dogmatist, s-a remarcat totodată ca un profund cunoscător al teologiei ascetice și mistice. Lucrarea sa Ascetica și Mistica a devenit paradigmatică în învățământul teologic ortodox, iar perspectiva sa asupra vieții spirituale conferă autenticitate întregii sale gândiri teologice.

Preasfințitul Benedict a insistat asupra a două direcții fundamentale ale acestei viziuni: sfințenia ca ideal și finalitate a vieții duhovnicești – exprimată într-un profil antropologic creștin profund – și conștiința continuității vieții spirituale în Tradiția Bisericii. Sfințenia este prezentată nu doar ca ideal, ci ca realitate vie, activă și convingătoare, întrupând frumusețea credinței ortodoxe. Cercetarea prezentată a oferit o analiză a acestei viziuni din perspectiva surselor, în special patristice, a metodelor de argumentare și a instrumentelor teologice utilizate, propunând o interpretare coerentă a unei teologii practice. Accentul a fost pus pe ideea de creștere spirituală – cu etapele și conținuturile sale – și pe necesitatea corelării teologiei academice cu viața duhovnicească reală din sânul Bisericii.

Alături de Preasfințitul Benedict a conferențiat și conf. dr. Florin Crîșmăreanu, cu tema „Părintele Dumitru Stăniloae și filosofia”, iar lucrările au fost moderate de părintele prof. dr. Ioan-Cristinel Teșu.

Simpozionul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Ceremonia de deschidere a avut loc miercuri seara, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității și a fost marcată de prezența Înaltpreasfințitului Teofan și a rectorului universității, prof. univ. dr. Liviu-George Maha. În alocuțiunile lor, cei doi au evidențiat rolul esențial al teologiei în formarea spirituală a omului contemporan și în susținerea dialogului viu dintre credință și cultură.

Seara inaugurală a inclus și o dezbatere publică cu tema „Mai este nevoie de teologie astăzi?”, moderată de părintele Nicolae Dima, în care specialiști din diverse domenii au evidențiat faptul că teologia rămâne un pilon esențial în conturarea unei conștiințe morale sănătoase și a unei perspective duhovnicești coerente în societatea actuală.

Evenimentul a continuat cu două conferințe inaugurale de prestigiu, susținute de părintele prof. dr. John Behr și arhid. prof. Norman Russell, care au evidențiat legătura profundă dintre teologia patristică și gândirea Sfântului Dumitru Stăniloae. Pe parcursul celor trei zile, lucrările simpozionului au fost organizate în sesiuni tematice care au abordat subiecte variate, de la dogmatică și spiritualitate la hermeneutică, filosofie și pastorație.

Simpozionul s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, susținută de părintele conf. univ. dr. Cezar-Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care a subliniat principalele contribuții ale ediției din acest an și actualitatea teologiei Sfântului Dumitru Stăniloae în contextul provocărilor contemporane.

Mai multe fotografii AICI

Text: Episcopia Sălajului

Foto: Pr Silviu Cluci și Oana Nechifor/ Doxologia

Eveniment comemorativ la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei

Eveniment comemorativ la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei

  Duminică seara, 11 mai 2025, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a luat parte la evenimentul cultural intitulat „Glasul Libertății”, desfășurat la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei. Manifestarea a...

Mai multe

Eveniment comemorativ la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei

Eveniment comemorativ la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei

  Duminică seara, 11 mai 2025, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a luat parte la evenimentul cultural intitulat „Glasul Libertății”, desfășurat la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei. Manifestarea a...