Astăzi, 14 mai 2025, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a participat la deschiderea oficială a Simpozionului Internațional de Teologie cu tema „Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325): Credința ortodoxă – baza unității Bisericii”. Evenimentul are loc la București, în perioada 13–17 mai, și este organizat de Patriarhia Română, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
În cadrul sesiunilor de după-amiază, Preasfințitul Părinte Benedict a susținut o prelegere intitulată „Receptarea hotărârilor Sinodului I Ecumenic în Biserica din Persia – context istoric și teologie”, evidențiind modul în care deciziile dogmatice de la Niceea au fost înțelese și asumate în contextul particular al creștinismului persan.
Lucrările simpozionului au debutat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, fiind moderate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În deschidere, Patriarhul Daniel a subliniat semnificația teologică și misionară a Sinodului I, văzut ca un act de conștiință eclesială și de apărare a credinței în fața ereziei ariene.
La eveniment au luat cuvântul oficiali de stat, ierarhi și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a subliniat rolul constitutiv al Bisericii în istorie și a făcut o paralelă între sinodul de la Niceea și dobândirea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a prezentat modul în care memoria Sinodului a fost păstrată în cultura și arta religioasă românească.
Secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici, a vorbit despre principiul sinodalității și actualitatea conceptului „întâiul între egali”, iar Nunțiul Apostolic în România, Mons. Giampiero Gloder, a transmis mesajul Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, reafirmând importanța comuniunii de credință între creștini.
Mesaje și reflecții teologice au fost transmise și de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marin Preda, și de pr. lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Capitală. Sesiunea festivă s-a încheiat cu prelegerea părintelui prof. univ. dr. Viorel Ioniță despre contextul și relevanța actuală a Sinodului I Ecumenic.
Mai multe fotografii AICI
Text: Episcopia Sălajului
Foto: Basilica / Mircea Florescu; Luigi Ivanciu, Mihnea Păduraru/ Ziarul Lumina