Slujba Învierii, oficiată de PS Benedict la Catedrala Episcopală din Zalău
În Duminica Sfintelor Paști, 20 aprilie 2025, de la ora 00:00, Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a oficiat slujba din Noaptea de Înviere, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.
La miezul nopții, ierarhul a rostit tradiționalul îndemn „Veniți de luați lumină!” și a oferit credincioșilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Slujba a fost oficiată pe un podium special amenajat în fața catedralei, în prezența a mii de credincioși din municipiul Zalău.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, având ca punct de plecare mesajul pastoral adresat anul acesta credincioșilor din Episcopia Sălajului.
Înainte de începerea slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a întâmpinat, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, delegația care a adus Sfânta Lumină de la Aeroportul din Cluj-Napoca. Din delegație au făcut parte părintele vicar Claudiu Nechita și părintele Adrian Onica, slujitor la catedrală. După momentul întâmpinării, ierarhul a așezat Lumina Sfîntă pe altarul catedralei, iar apoi a împărțit-o delegațiilor din parohii și tuturor celor prezenți.
Mai multe fotografii AICI
Sfânta Liturghie Pascală
În ziua praznicului Învierii Domnului, duminică dimineața, de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict a săvârșit Sfânta Liturghie Pascală în Catedrala Episcopală din Zalău, alături de slujitorii sfântului locaș.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a adresat celor prezenți cuvântul pastoral al sărbătorii, dând citire Scrisorii Pastorale din acest an, intitulată „Începutul altei vieți, veșnice”.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre sensul profund al Învierii și despre chemarea fiecărui credincios la o schimbare reală, care să se reflecte în viața de zi cu zi:
„Cel de-al treilea nivel al trăirii Învierii este comportamentul care ne însoțește cuvântul. Tot din Canonul Învierii înțelegem că «Paștile sunt curățitoare», adică ne spală de păcate, că noi cei căzuți «primim ridicare» și că ne îmbrăcăm în «podoaba nestricăciunii».
În felul acesta devenim «făclii luminate de Dumnezeu», iar în exprimarea Sfântului Apostol Pavel «roada luminii e în orice bunătate, dreptate şi adevăr…». De aici și îndemnul său: «Nu fiţi părtaşi la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiţi-le pe faţă» (Efeseni 5, 9,11). Omul Învierii lasă deoparte trecutul cel rău, se pocăiește pentru greșeala cea veche și se deschide unei schimbări radicale. Fiecare în parte și toți împreună suntem chemați să ne schimbăm și să schimbăm atât cât putem, acolo unde Dumnezeu ne-a așezat.
Învierea, așadar, nu este un eveniment de comemorat, ci o șansă a unui nou început, ca schimbare a minții, a felului în care vorbim și, deopotrivă, a modului în care trăim.”
În încheierea primei sale Scrisori Pastorale ca Episcop al Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict s-a adresat credincioșilor sălăjeni cu un cuvânt special, subliniind că Învierea ne pune în fața unui început care cere curaj, renunțare și încredere în purtarea lui Dumnezeu:
„Dragi credincioși sălăjeni,
Un început tot timpul este și greu, dar este și generos. Este greu, mai întâi, pentru că presupune a renunța la cele cu care ne-am obișnuit, de multe ori cauzatoare de mult rău celor din jurul nostru, dar și nouă înșine. În același timp, aduce cu sine provocări majore și lucruri peste puterea noastră. Dumnezeu nu ne dă doar cele pe care le putem duce, ci și unele lucruri peste puterea noastră, pentru a le purta împreună cu El. Tocmai de aceea începutul este și generos. Și aceasta este măsura lui Dumnezeu.”
Pastorala Preasfințitului Părinte Benedict a fost citită în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Episcopiei Sălajului, în prima zi de Paști.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Catedralei Episcopale din Zalău, dirijate de domnul profesor Ciprian Ghiurco.
Sfânta Liturghie Pascală a fost săvârșită în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși din municipiul Zalău.
Mai multe fotografii AICI
Vecernia Învierii
În aceeași zi, de la ora 18:00, în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a fost oficiată Vecernia din ziua de Paști, cunoscută și sub denumirea de „A doua Înviere”, de către Preasfințitul Părinte Benedict, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei Episcopale din Zalău.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificația profundă a Învierii, pornind de la întâlnirile Domnului cu Apostolii. În cuvântul său, a fost subliniat faptul că Învierea se trăiește prin întâlnire. Pe Domnul nu L-a văzut nimeni înviind și mărturiile despre Înviere vin de la cei care L-au întâlnit după Înviere. Domnul S-a dus să se întâlnească cu Apostolii, care se ascundeau de frica iudeilor, și nu le-a reproșat nimic, ci i-a mângâiat, oferindu-le pacea Sa. Cei zece Apostoli au trăit astfel o întâlnire personală cu Hristos Cel înviat, cu Însăși Dragostea. De această întâlnire nu s-a bucurat Toma, care a resimțit o nevoie adâncă de experiență proprie. Urmând acest exemplu, credincioșii au fost îndemnați să caute și ei o întâlnire personală cu Domnul înviat. Chiar dacă îi credem pe cei care L-au văzut înaintea noastră, suntem chemați să avem curajul să-I cerem Domnului o întâlnire vie, sinceră, în care să-I spunem ce simțim și ce dorim, asemenea psalmistului David, fără a renunța până când nu primim mângâierea Lui.
După cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Benedict i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, i-a miruit și le-a oferit iconițe.
Mai multe fotografii AICI
Foto: Rotund Perfect/ Ionuț Chifa