La Bistrița a debutat vineri , 30 august 2024, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul a avut loc la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, începând cu ora 19:00, și a adunat peste 1000 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului. Ceremonia a fost onorată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a ierarhilor din Sinodul Mitropolitan – Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și de numeroși preoți, autorități județene și locale.
IPS Andrei, îndemn către tineri: „Fiți exemple de credință și curăție într-o lume aflată în declin moral”
Deschiderea ITO Bistrița, moderată de preotul Tudor Mudure, inspector de tineret al Arhiepiscopiei Clujului în județul Bistrița-Năsăud, a început cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de Grupul vocal „Synavlia”, alături de tinerii prezenți, urmat de o slujbă de Tedeum, oficiată de Preasfințitul Timotei Sătmăreanul. După slujbă, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat un mesaj emoționant tinerilor, accentuând importanța acestei întâlniri pentru comunitatea ortodoxă și încurajându-i să fie modele de credință și curăție într-o lume aflată în declin moral.
„Sunteți tineri integri și echilibrați, într-o lume intrată în degringoladă morală. Nu trebuie să detaliez eu, pentru că observați și dumneavoastră”, a afirmat Mitropolitul Clujului. Înaltpreasfințitul a exprimat speranța că tinerii vor rămâne un exemplu pozitiv și „contaminant” pentru cei din jur în privința credinței, curăției și vieții de zi cu zi. „Cine să spiritualizeze acum viața românilor? Dumneavoastră să spiritualizați viața românilor și a celor din Mitropolia noastră!”, a îndemnat ierarhul, subliniind că viitorul Mitropoliei Clujului se află în mâinile tinerilor și exprimându-și dorința ca aceștia să aducă o schimbare în bine.
Ierarhul a recunoscut și nevoia tinerilor de a se bucura și distra, dar a amintit că bucuriile și distracțiile trebuie să fie însoțite de frumusețe și puritate, în concordanță cu valorile creștine.
Emil Radu Moldovan: „Să nu vă fie rușine să spuneți cu voce tare: Sunt creștin!”
Și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis un mesaj de încredere și apreciere, subliniind importanța rugăciunii și a lecturii Bibliei pentru dezvoltarea spirituală a fiecărui tânăr.
„Cred că cel mai frumos salut care poate exista între noi este Iisus, în mijlocul nostru! Ce poate să sune mai frumos?”, a spus Emil Radu Moldovan, citând din Scriptură: „Acolo unde doi sau trei se întâlnesc în numele Meu, acolo voi fi și Eu”. Președintele Consiliului Județean și-a exprimat bucuria de a vedea atât de mulți tineri adunați la Bistrița și a felicitat echipa organizatoare, subliniind modul extraordinar în care s-au revitalizat activitățile pentru tineri în județ. În încheiere, Emil Radu Moldovan i-a îndemnat pe tineri să-și afirme credința cu mândrie: „Să nu vă fie rușine să spuneți cu voce tare: Sunt creștin!”
otodată, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a oferit o Diplomă de onoare preotului Tudor Mudure-Iacob, inspector de tineret al Arhiepiscopiei Clujului în județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate în această funcție.
PS Petroniu, la ITO Bistrița: „Iubirea ne apropie de Dumnezeu și de semeni”
În cadrul deschideri ITO Bistrița, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a transmis un mesaj tinerilor despre esența iubirii creștine și rolul ei în apropierea de Dumnezeu și de semeni. „Este o mare bucurie să mă aflu astăzi aici, la Bistrița, la acest eveniment foarte important al Mitropoliei noastre”, a început PS Petroniu. Ierarhul a comparat relația creștinilor cu Dumnezeu cu apropierea față Soare: „Cu cât ne apropiem de Hristos, de Dumnezeu ca un Soare, cu atât ne apropiem și unii de alții. Cu cât ne îndepărtăm de Soare, ne îndepărtăm și unii de alții”. PS Petroniu i-a îndemnat pe tineri să cultive iubirea în viața de zi cu zi.
Tinerii au avut ocazia să se bucure și de cântece la chitară, interpretate de colegii lor. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” și Grupul Vocal Folcloric „Valeria Peter Predescu”.
În zilele următoare, participanții vor avea oportunitatea de a se implica în activități dedicate dezvoltării spirituale și culturale, inclusiv conferințe, ateliere interactive și momente artistice. Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului va fi conferința de mâine, susținută de pr. Constantin Necula și Dan Negru, care vor aborda provocările actuale ale generației tinere și rolul credinței ortodoxe în viața cotidiană.
Sâmbătă seara, Procesiunea Bucuriei va reuni bistrițenii și tinerii îmbrăcați în costume populare, care vor intona pricesne și cântece patriotice. Ziua de duminică va culmina cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, urmată de festivitatea de încheiere și un spectacol muzical pregătit de tinerii participanți.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Bistrița, aflată la a doua ediție după o pauză de șapte ani, își propune să inspire tinerii să devină lideri activi în comunitățile lor și să contribuie la viața bisericească și socială.