Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în filia Purcăreț

iul. 21, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 21 iulie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Purcăreț, filie a Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare a altarului de vară situat în vecinătatea bisericii și a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Vasile Mureșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

Totodată, au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

La final, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit două icoane.

Satul Purcăreț este așezat pe partea dreaptă a Someșului, în nord-estul județului, la limită cu Maramureșul și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Letca.

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1543, când satul apare sub numele de „Porkerecz”, ajungând ca în anul 1966 să primească denumirea actuală, respectiv de Purcăreț. Menționăm faptul că în acest sat își are originea și familia nobiliară Lazăr de Purcăreț.

Lăcașul de cult cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1698, fiind construit din lemn de stejar masiv și fiind menționat în lista monumentelor istorice din anul 1740, iar mai apoi, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind consemnat și de cercetătoarea Ioana Cristache-Panait. În momentul de față, biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Lăcașul de cult are un plan dreptunghiular, cu dimensiunile de 13 m lungime și 6 m lățime, absida altarului fiind decroșată, cu cinci laturi. Există o singură intrare pe latura de vest. Pe aceeași latură vestică a fost construit un pridvor închis, sprijinit pe stâlpi de lemn. Pictura, de o bună calitate artistică, se mai păstrează doar fragmentar: în altar (Sfinții Părinți), pe bolta semicilindrică, dar și pe pereții naosului (scene din ciclul hristologic), în pronaos aceasta lipsind cu desăvârșire. Acoperișul de șindrilă a fost refăcut prin efortul localnicilor și al altor binefăcători și fii ai satului în anul 2023, prin ajutorul primit de la Ambulanța pentru Monumente și Asociația Arhaic.

Începând cu luna iulie a anului 2016, Preacucernicul Părinte Vasile Mureșan a fost numit preot al Parohiei Lemniu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașurilor de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Duminică, 11 august 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în...