Târnosirea bisericii din localitatea Poiana Onții

iul. 20, 2024 | Activitatea Ierarhului

Sâmbătă, 20 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Poiana Onții, filie a Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui mare număr de credincioși.

După sfințirea lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, în altarul de vară situat în vecinătatea bisericii, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Gabriel-Alexandru Pop și fostului preot paroh al Parohiei Bezded, Ioan Mureșan, câte o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea lăcașului de cult din Poiana Onții. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserică.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Poiana Onții este un sat care aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Cristolț.

Biserica din Poiana Onții a fost edificată între anii 1934-1941. Lăcașul de cult a fost cumpărat din satul Cristolțel, fiind ulterior demontat, transportat și ridicat cu unele modificări.

După venirea vrednicilor preoți Ioan Mureșan și Gabriel-Alexandru Pop, ajutați îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, între anii 2017-2024 s-au realizat următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost gletuit și pictat în tehnica acrilic, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, s-au refăcut bolta și cafasul, Sfânta Masă a fost recondiționată, s-au confecționat iconostas și tetrapoade din lemn de stejar, s-au montat geamuri și candelabre și s-au achiziționat covoare, traverse și scaune. În exterior s-au executat lucrări de drenaj și de consolidare a fundației bisericii, soclul a fost îmbrăcat în gresogranit, pereții lăcașului de cult au fost reparați și vopsiți cu vopsea lavabilă, în partea din față a bisericii a fost edificat un pridvor, s-a vopsit tabla de pe acoperiș, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, au fost ridicate poarta și gardul de împrejmuire al bisericii și s-a ridicat o troiță. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Duminică, 11 august 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în...