Binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Nadiș

iul. 14, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 14 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Nadiș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Vasiliu Gurzou a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o mantie arhierească. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la capela mortuară.

În continuare, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Nadiș.

Satul Nadiș a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1387, sub numele de „villa Olachalis Nadasd”, din punct de vedere administrativ aparținând, la acea vreme, de cetatea Aranyos. Denumirea vine de la nada (stuful) care se găsea pe valea de-a lungul căreia este așezat satul. În jurul anului 1908, Nadișul era situat, din punct de vedere administrativ, în comitatul Sălajului, în pretura Cehului. La acel moment, localitatea era cunoscută sub denumirea de Nadișul Român, deși românii îi spuneau simplu, Nadiș.

Biserica de lemn din Nadiș, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, este datată din anul 1732, potrivit ancadramentului ușii de la intrarea în naos. Pe fața dinspre tindă se poate citi anul 1738, iar pe dosul din interiorul naosului apare scris anul 1732, an care, cel mai probabil, poate fi considerat anul ridicării lăcașului de cult. Biserica din Nadiș este construită după un plan obișnuit pentru bisericile de lemn din zonă, un plan dreptunghiular, prelungit în partea de est cu absida decroșată a altarului, de formă dreptunghiulară. Spre sud, pe lungimea pronaosului și a naosului, biserica are o prispă cu șapte stâlpi, ce adăpostește intrarea în lăcașul de cult.

Actuala biserică de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată între anii 1958-1968 și pictată, în tehnica frescă, între anii 1978-1979, fiind ulterior târnosită de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Începând cu anul 2020, Preacucernicul Părinte Vasiliu Gurzou a fost numit preot al Parohiei Nadiș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...

Hramul Mănăstirii Rus

Hramul Mănăstirii Rus

Joi, 15 august 2024, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Rus, cunoscută în părțile locului și sub denumirea de Mănăstirea „Sfânta Maria - Rus”, s-a transformat într-o adevărată oază duhovnicească, la care au venit sute de credincioși, atât din...

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Slujbă de reîntemeiere a Sfintei Mese în Parohia Mal

Duminică, 11 august 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mal, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în...