Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Peceiu, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florin Botofan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat și capela mortuară ridicată de comunitatea din Peceiu.
Denumirea satului Peceiu este de origine slavă, în traducere românească însemnând cinci case, ca urmare a faptului că nobilul maghiar Pechely din Crasna, care stăpânea moșia aflată în vatra viitoarei localități Peceiu, a adus cinci familii de iobagi pe care le-a așezat în cinci colțuri ale moșiei sale, pentru a-i lucra pământul. Prima atestare documentară cunoscută a satului datează din anul 1214, când acesta a fost menționat sub numele de „vila Pechely”.
În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că într-o scurtă monografie a satului Peceiu, din prima jumătate a secolului al XX-Iea, alcătuită de preotul greco-catolic Valeriu Grigorie Sima, este menționat faptul că în anul 1587 s-a ridicat prima biserică de lemn din satul Peceiu, informație consemnată pe iconostasul lăcașului de cult, cu litere chirilice. Actuala biserică de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată în anul 1940. Aceasta a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 25 septembrie 2005.
Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Florin Botofan a fost numit preot al Parohiei Peceiu, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.