Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

mai 2, 2024 | Activitatea Ierarhului

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă tabloul complet al patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.

După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor adresată guvernatorului roman Ponțiu Pilat, prin intermediul căreia solicitau răstignirea lui Iisus și eliberarea tâlharului Baraba, Preasfinția Sa a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și a dus-o în mijlocul bisericii, unde slujitorii și credincioșii prezenți s-au închinat.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Călin Maja a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Satul Panic se află înscris în Repertoriul Arheologic al țării, întrucât în mai multe puncte de cercetare s-au descoperit morminte, locuințe și elemente ale vechilor clădiri și așezări pe aceste locuri. Locuințele din perioada bronzului timpuriu, de altfel ca și materialele din secolele II-III d. Hr., au evidențiat faptul că localitatea este situată în cadrul unui adevărat complex daco-roman, fiind o așezare a dacilor liberi.

Satul Panic este atestat documentar în anul 1383 sub denumirea de „Panyit”. În ciuda aparențelor, numele este foarte cunoscut și răspândit, fiind un antroponim care se leagă de numele Panait. La originea acestuia se află cuvântul grecesc „panagiotes”, pronunțat mai târziu „panaiotis” – „sfințenie”, cuvântul fiind un derivat de la „panagia” – „preasfânta”, făcând referire la Fecioara Maria.

Credincioșii ortodocși fiind puțini la număr, nu au avut biserică proprie. Slujbele religioase s-au ținut în casele unor credincioși de către preoții din Ortelec sau Zalău. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955-1965, pe terenul donat de groful maghiar Vasile Sebeș, în anul 1946.

Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Călin Maja a fost numit preot al Parohiei Panic, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult.

Mai multe

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală din Zalău

La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Dimineața, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, cu...