Denia celor 12 Evanghelii în Parohia Panic

mai 2, 2024 | Activitatea Ierarhului

Joi, 2 mai 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în biserica Parohiei Panic, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

În cadrul slujbei Deniei celor 12 Evanghelii, au fost citite 12 pericope evanghelice, care prezintă tabloul complet al patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.

După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor adresată guvernatorului roman Ponțiu Pilat, prin intermediul căreia solicitau răstignirea lui Iisus și eliberarea tâlharului Baraba, Preasfinția Sa a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și a dus-o în mijlocul bisericii, unde slujitorii și credincioșii prezenți s-au închinat.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Călin Maja a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față.

Satul Panic se află înscris în Repertoriul Arheologic al țării, întrucât în mai multe puncte de cercetare s-au descoperit morminte, locuințe și elemente ale vechilor clădiri și așezări pe aceste locuri. Locuințele din perioada bronzului timpuriu, de altfel ca și materialele din secolele II-III d. Hr., au evidențiat faptul că localitatea este situată în cadrul unui adevărat complex daco-roman, fiind o așezare a dacilor liberi.

Satul Panic este atestat documentar în anul 1383 sub denumirea de „Panyit”. În ciuda aparențelor, numele este foarte cunoscut și răspândit, fiind un antroponim care se leagă de numele Panait. La originea acestuia se află cuvântul grecesc „panagiotes”, pronunțat mai târziu „panaiotis” – „sfințenie”, cuvântul fiind un derivat de la „panagia” – „preasfânta”, făcând referire la Fecioara Maria.

Credincioșii ortodocși fiind puțini la număr, nu au avut biserică proprie. Slujbele religioase s-au ținut în casele unor credincioși de către preoții din Ortelec sau Zalău. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955-1965, pe terenul donat de groful maghiar Vasile Sebeș, în anul 1946.

Începând cu anul 2009, Preacucernicul Părinte Călin Maja a fost numit preot al Parohiei Panic, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult.

Mai multe

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Resfințirea bisericii din Parohia Rona

Duminică, 15 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rona, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Prezență Arhierească în Parohia Romita

Sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Romita, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. În cadrul...

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Duminică, 8 septembrie 2024, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu...

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Resfințirea bisericii din Parohia Surduc

Duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a...

Hramul Mănăstirii Bic

Hramul Mănăstirii Bic

Joi, 29 august 2024, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu,...