Zi de sărbătoare în Parohia Aghireș

apr. 28, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 28 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Aghireș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat numeroși credincioși, care au trăit alături de clerici, cu emoție în suflet, înălțătoarea slujbă a Dumnezeieștii Liturghii.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Florin-Dinu Moșincat a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o icoană.

Localitatea Aghireș este așezată într-o zonă colinară, în apropierea municipiului Zalău, iar din punct de vedere administrativ aparține de comuna Meseșenii de Jos. Satul are o vechime de peste 500 de ani, iar documentele atestă că în anul 1600 acesta aparținea orașului Zalău, ulterior devenind de sine stătător.

În anul 1638 s-a construit o biserică ortodoxă de lemn, care a dăinuit până în anul 1904, când a fost demolată. Lăcașul de cult actual a fost zidit între anii 1904-1906, la aproximativ 20 m spre vest față de biserica veche, în timpul păstoririi părintelui Aurel C. Petruca, și a fost sfințit în data 17 iunie 1923.

Lucrările de înnoire a lăcașului de cult, efectuate între anii 1957-1977, au fost binecuvântate la data de 7 mai 1978, de Preasfințitul Părinte Vasile Coman al Oradiei. Ulterior, între anii 1984-1986, s-au realizat reparații, tencuirea exterioară și îmbrăcarea bisericii într-un terasit de culoare închisă.

Între anii 2000-2008, sub păstorirea Preacucernicului Părinte Ioan Ștefan, s-au întreprins mai multe lucrări de renovare, întreținere și înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale și s-au construit anexe pentru uz social. În anul 2008, în Duminica Tuturor Sfinților, biserica și celelalte lucrări au fost binecuvântate și sfințite de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu data de 22 septembrie 2021, Preacucernicul Părinte Florin-Dinu Moșincat a fost numit preot al Parohiei Aghireș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se, în ultimii doi ani, următoarele lucrări: reparații capitale la interiorul casei parohiale, automatizarea clopotelor, achiziționarea unei stații de amplificare, introducerea încălzirii cu panouri în biserică și revopsirea acoperișului lăcașului de cult. Totodată, a fost reamenajată curtea bisericii și a casei parohiale, iar în prezent, se lucrează la amenajarea unei parcări și a accesului la depozitul de lemne.

Mai multe

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai 2024, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...