Proiectul catehetic ,,Lumina lui Hristos luminează tuturor ‘’

la cea de-a douăsprezecea  ediție

 

 

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Sergiu Ioan Gaga, Inspector pentru catehizare parohială şi a părintelui Călin Mateiu coordonator de programe catehetice în circumscripţia catehetică Valea Almaşului,  în perioada lunilor Martie – Aprilie 2024 s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la cea de-a douăsprezecea ediţie. Ultima şi cea mai de seamă activitate s-a ţinut în 23 Aprilie 2024 la biserica ortodoxă Sfânta Treime parohia din Fildu de Mijloc păstorită de părintele Claudiu Boia.

Proiectul are ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului este intensificarea relaţiilor de parteneriat dintre şcoală şi parohie astfel încât parteneri ai  proiectului au fost: parohiile de pe raza circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Fildu de mijloc, Fildu de Sus, Fildu de Jos, Racîș, Hida, Sînpetru Almașului, Tămaşa, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Cuzăplac, Almaşu, Dragu, Sînmihaiu Almașului și Mesteacăn precum şi şcolile de pe raza acestor parohii.

Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:

  1. În perioada Postului Mare fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală în mijlocul copiilor (Importanţa Spovedaniei, Rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului, Să cântăm Domnului, Desene cu scene religioase specifice Praznicului Paştilor,Picturi pe sticlă şi altele) împreună cu profesorul de Religie şi cu alte cadre didactice.
  2. Încununarea acestor activităţi din proiect s-a făcut prin ultima şi cea mai de impact activitate a proiectului intitulată Lumina lui Hristos luminează tuturor. La acesată activitate au participat în jur de 130 de copii din parohiile de pe Valea Almaşului. Activitatea a fost prezentată de către Părintele Călin Andrei Mateiu şi a constat într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului.

Cadourile pentru cei 130 de copii prezenţi au fost oferite din partea Parohiei Fildu de Mijloc .

La finalul activităţii, Preacucernicul Părinte Ioan Sergiu Gaga Inspector pentru catehizare parohială, a adresat cuvinte de apreciere asupra reuşitei activităţilor din proiect.

La eveniment a fost prezent și domnul primar Nicolae Albert care a felicitat copiii de pe Valea Almașului pentru prestația lor în acest proiect.

Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare de la un an la altul în care copiilor şi nouă celor mai mari deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos stâlp şi temelie  a adevărului.

Și de această dată s-a dovedit că într-adevăr Biserica și Școala, prin preoți și cadre didactice, sădesc în sufletele viitoarelor generații de creștini adevăratele valori eterne și principiile evanghelice ale Mântuitorului Hristos.