Liturghie Arhierească în Parohia Marca

apr. 7, 2024 | Activitatea Ierarhului

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Ioan Iacob a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o cruce de binecuvântare.

Localitatea Marca aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Marca și este situată la limita vestică a județului Sălaj, pe teritoriul acesteia fiind descoperite fragmente ceramice, unelte de piatră, bronz, fier etc., care o plasează în epoca neolitică.

Satul a fost atestat documentar în anul 1314 și a devenit cunoscut datorită locului numit „Cetate” de pe dealul Muncelului, unde strămoșii noștri daci și-au întemeiat și și-au întărit vatra.

Lăcașul de cult din Marca, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construit în anul 1981, în timpul păstoririi părintelui Ioan Păușan, iar lucrările de finisaj, de împodobire cu pictură și de înfrumusețare au fost finalizate de Preacucernicul Părinte Ioan Marian în anul 1987, când a fost și sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Coman. În proximitatea bisericii s-au construit casa parohială și un așezământ care cuprinde o capelă, o bibliotecă, un birou și sălile Muzeului etnografic, terminate tot prin grija vrednicului părinte Ioan Marian și binecuvântate de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan.

Începând cu anul 2010, Preacucernicul Părinte Ioan Iacob a fost numit preot al Parohiei Marca, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau renovarea și înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale. Astfel, în data de 18 decembrie 2011, biserica și casa parohială au fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Mai multe

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti‑Vlaşca

Pelerini din întreaga țară au venit duminică, 19 mai 2024, la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, care și‑a cinstit în mod deosebit hramul închinat Femeilor Mironosițe, în special Sfintei Maria Magdalena. Bucuria duhovnicească...

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț...

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

A treia zi de Paști în Șimleu Silvaniei

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Intrarea în biserică...

A doua zi de Paști în orașul Jibou

A doua zi de Paști în orașul Jibou

Luni, 6 mai 2024, în cea de-a doua zi de Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare...