Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, sâmbătă, 24 februarie 2024, în sala mare a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj din Zalău a avut loc ediția a doua a Simpozionului „Predanii Ortodoxe”, eveniment din cadrul Proiectului „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” cuprins în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene, aprobat prin O.M.E nr. 3468/29.01.2024.
Coordonatorii acestui proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, iar în acest simpozion au avut ca principali colaboratori Casa Corpului Didactic Sălaj și Consiliul consultativ al profesorilor de Religie, iar sponsor media a fost ZTV.ro reprezentat prin domnul Arnold Schlachter.
Începând cu ora 11, sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a devenit locul unui impresionant eveniment de natură teologică prin invitatul special care a onorat cu prezența și discursul său. Fost ministru secretar de stat în Ministerul Educației și actual inspector școlar general pentru disciplina Religie, domnul conferențiar universitar doctor Vasile Timiș la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a susținut o prelegere cu tema „Aprofundarea tainelor credinței – formă de cunoaștere, autocunoaștere și imunizare psihologică”.
Amfitrionul acestui simpozion a fost domnișoara inspector Mădălina Rus care a dat cuvântul invitaților de la masa prezidiului: doamna profesor Mioara Gudea, inspector școlar pentru disciplina Religie, domnul subprefect Gheorghe Bancea, fost director al Casei Corpului Didactic, domnul Mirel Matyas, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj și părintelui Ioan-Sergiu Gaga, inspector pentru cateheză în cadrul Episcopiei Sălajului.
Domnul subprefect Gheorghe Bancea a oferit domnului inspector școlar general Vasile Timiș o diplomă de excelență pentru activitatea de promovare a învățământului religios în România și susținerea valorilor creștine în școala românească.
Prelegerea domnului inspector Vasile Timiș a marcat încheierea primei părți a simpozionului, ca după pauză să ia cuvântul părintele Călin-Radu Ciurbe, director al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, dând startul unei sesiuni de discuții cu tematică religioasă și psihologică.
Un alt moment important al întâlnirii a fost lansarea unui manual auxiliar intitulat „Modele de subiecte pentru concursuri și activități catehetice. Religie – cultul ortodox” avându-i ca autori pe profesorii Vasile Timiș, Mioara Gudea, Adriana Rotar și Gheorghina Dana Rus. Manualul a fost tipărit de Editura Episcopiei Sălajului „Credință și Viață în Hristos”.
Amintim faptul că Simpozionul „Predanii Ortodoxe” este a doua activitate din cadrul Proiectului „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” care a debutat în luna decembrie când a avut loc Festivalul de colinde „Colindă-ne, Doamne!” și care are activități cultural-artistice până în luna iunie 2024.