Lansarea volumului omagial „LITURGHIE ȘI CULTURĂ. Perspective la timpul prezent”, dedicat Mitropolitului Andrei, la împlinirea a 75 de ani de viață

ian. 24, 2024 | Activitatea Ierarhului

În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat marți, 23 ianuarie 2024, un eveniment cultural-aniversar prilejuit de lansarea volumului omagial „LITURGHIE ȘI CULTURĂ. Perspective la timpul prezent”, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu ocazia împlinirii, pe data de 24 ianuarie, a 75 de ani de viață. Lucrarea, apărută anul acesta la Editura Renașterea, este coordonată de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și cuprinde texte semnate de 22 de intelectuali și oameni de cultură clujeni și bistrițeni, reprezentanți ai celor două județe ale eparhiei.

Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de poetul, scriitorul, eseistul și diplomatul Horia Bădescu și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Totodată, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a prezentat volumul „IN HONOREM Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, la 75 de ani”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, care conține studii și articole semnate de profesorii facultății de teologie.

La final, un cuvânt duhovnicesc a rostit și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a mulțumit celor care au contribuit la apariția celor două volume, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.

Evenimentul, moderat de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a fost completat cu un recital de harpă susținut de Alyssa Șipoș, elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, clasa prof. Delia Băcneanu.

În frunte cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale Eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.

Mai multe

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Hramul paraclisului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Marți, 30 ianuarie 2024, paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei...

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Zi de bilanț în Episcopia Sălajului

Duminică, 28 ianuarie 2024, la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au desfășurat lucrările ședințelor Consiliului Eparhial și Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte...