Lansarea volumului omagial „LITURGHIE ȘI CULTURĂ. Perspective la timpul prezent”, dedicat Mitropolitului Andrei, la împlinirea a 75 de ani de viață

ian. 24, 2024 | Activitatea Ierarhului

În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat marți, 23 ianuarie 2024, un eveniment cultural-aniversar prilejuit de lansarea volumului omagial „LITURGHIE ȘI CULTURĂ. Perspective la timpul prezent”, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu ocazia împlinirii, pe data de 24 ianuarie, a 75 de ani de viață. Lucrarea, apărută anul acesta la Editura Renașterea, este coordonată de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și cuprinde texte semnate de 22 de intelectuali și oameni de cultură clujeni și bistrițeni, reprezentanți ai celor două județe ale eparhiei.

Noua apariție editorială a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de poetul, scriitorul, eseistul și diplomatul Horia Bădescu și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Totodată, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a prezentat volumul „IN HONOREM Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, la 75 de ani”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, care conține studii și articole semnate de profesorii facultății de teologie.

La final, un cuvânt duhovnicesc a rostit și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a mulțumit celor care au contribuit la apariția celor două volume, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.

Evenimentul, moderat de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a fost completat cu un recital de harpă susținut de Alyssa Șipoș, elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, clasa prof. Delia Băcneanu.

În frunte cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la eveniment au participat numeroși clerici, teologi, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale Eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.

Mai multe

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Binecuvântarea sediului Protopopiatului Ortodox Român din Jibou

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la sediul Protopopiatului Ortodox Român din Jibou, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acestuia. Piatra de temelie a sediului a fost sfințită în data de 24...

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...