Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, Duminică, 17 decembrie 2023, începând cu orele 16, Catedrala Episcopală „Sf. Vineri” din Zalău a fost gazda Festivalului de colinde „Colindă-ne, Doamne!” aflat la a doua ediție, eveniment din cadrul Proiectului Educațional Regional Interjudețean „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă” coordonat de Inspectoratul Școlar Județean prin inspectorul școlar general profesor doctor Vasile Bulgărean, respectiv doamna inspector școlar de religie profesor Mioara Gudea, și Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău reprezentat de părintele director Ciurbe Călin, respectiv domnul profesor Florin Lazăr.

Au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor de proiect: Primăria Zalău a fost reprezentată prin domnul primar Ionel Ciunt, Episcopia Sălajului a fost reprezentată prin părintele Mihai Dobocan, consilier cultural și părintele Ioan-Sergiu Gaga, inspector eparhial pentru catehizare, Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” din Zalău prin părintele paroh Adrian Onica, consilier administrativ al Episcopiei Sălajului, iar Casa Corpului Didactic Sălaj prin domnul director Gheorghe Bancea.

Deschiderea festivalului a fost marcat de părintele arhidiacon Bartolomeu Trofin, după care a luat cuvântul doamna inspector Mioara Gudea care a prezentat proiectul educațional „Binecuvântări prin cânt, rugă și faptă”. A urmat părintele consilier cultural Mihai Dobocan care a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, după care domnul primar Ionel Ciunt a adresat câteva cuvinte elevilor, dascălilor și părinților prezenți. În cele din urmă au luat cuvântul domnul director Gheorghe Bancea din partea Casei Corpului Didactic pentru a felicita profesorii implicați în acest proiect, iar mai apoi părintele profesor Călin-Radu Ciurbe, director al Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți.

A urmat momentul înmânării diplomelor de apreciere pentru sponsorii care au asigurat cadourile pentru colindători și promovarea evenimentului. Doamna inspector Mioara Gudea a înmânat aceste diplome domnilor Man-Ivașcău Aurel, administrator al S.C. MANEX S.R.L., Romică Stan, administrator al S.C. ROBIROM S.R.L. și Arnold Schlachter, administrator al televiziunii online ZTV care a și filmat întregul eveniment.

Au colindat toate școlile și liceele din Zalău, cărora li s-au alăturat Școala Gimnazială Marca, Școala Gimnazială Valcău de Jos, precum și parteneri din județele vecine, Școala Gimnazială Tășnad (Satu Mare) și Școala Gimnazială Suplacu de Barcău (Bihor). Cu participare indirectă au fost parteneri din județele Cluj și Maramureș. În cadrul Festivalului de colinde au fost implicați 350 de elevi și 25 de cadre didactice.

Atmosfera feerică a colindelor a fost înmiresmată artistic de costumele populare ale elevilor, promovând sentimentul religios, mesajul nașterii Pruncului Iisus Hristos în ieslea din Betleem dar și frumusețea portului național care trezește în sufletul celor mari și mici dragostea de țară și de neam creștin ortodox.

În încheiere au cântat surorile Chiș Lavinia și Pașca-Chiș Ioana care au invitat întreaga adunare la colindul „Trei păstori”.

În același timp s-a desfășurat festivalul de colinde „Colindă-ne, Doamne!” din cadrul aceluiași proiect și în orașele Jibou și Șimleu.

În Jibou activitatea a fost coordonată de părintele profesor Călin Mateiu, director al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida. Gazda festivalului a fost Catedrala Ortodoxă „Sf. Proroc Daniel” din Jibou păstorită de părintele protopop Dan Dregan. Au colindat 77 de elevi din localitățile Jibou, Gâlgău Almașului, Năpradea și Hida coordonați de 7 cadre didactice

În Șimleu Silvaniei gazda a fost părintele Taloș Ioan de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Activitățile au fost coordonate de părintele inspector Porcar Cosmin și părintele profesor Pop Marius. Au fost prezenți la eveniment personalități locale precum primarul orașului Șimleu Silvaniei, directori de școli și consilieri locali. Au colindat 125 de elevi de la școlile din localitate, precum și din Nușfalău, Valcău de Jos, Halmășd, Măeriște și Giurtelec, coordonați de 16 cadre didactice.

Sărbătoarea Nașterii Domnului să ne fie spre fericire și mântuire, tuturor!